Nestalni postav #31

05. September - 19. September 2017

Lauba predstavlja NESTALNI POSTAV #31! Na jednom mjestu objedinili smo umjetnike različitih generacija i izričaja čije stvaralaštvo obilježava hrvatsku umjetnost danas, a našim posjetiteljima nastojimo omogućiti da sa svakim svojim posjetom otkriju nove radove i zbirku Laube dožive na nov način.

Već na samom uulazu u Laubu dočekuje vas „Uzlet“ IVANA KOŽARIĆA te „Crvena stijena“ SINIŠE MAJKUSA  i „Žena mačka“  MARIJE UJEVIĆ GALETOVIĆ koja provirujući kroz prozor privlači znatiželjne prolaznike. U prostoru ispred Laube nalazi se i  mural MIRONA MILIĆA. U slikarskoj sekciji nalazi se izbor iz djela LOVRE ARTUKOVIĆA, STIPANA TADIĆA, NINE IVANČIĆ, IVANA KOŽARIĆA, ANTE JERKOVIĆA, PAULINE JAZVIĆ, MARIJE UJEVIĆ GALETOVIĆ te rani radovi ZLATANA VEHABOVIĆA.

Što se kiparstva tiče, u ovom postavu predstavljeni su radovi IVANA FIJOLIĆA – „Okršaj“ i „Bruce Lee Show Off“ – odljev prve javne skulpture Bruce Leeja u svijetu, koju je Fijolić napravio za Mostar 2005. godine. Bio je to junak za kojega su mislili da će okupiti sve vjerske i nacionalne entitete u Mostaru, međutim, već prvoga dana bio je devastiran, zašaran, pretučen i nakon sto dana morali su ga maknuti. U ovoj selekciji moramo istaknuti i radove KRISTIANA KOŽULA iz serija „Asylum“ i „Oltar“, kao i „Suženi kut“ Vlaste Žanić – veoma tih rad koji se tematski oslanja na govor intime, osobni govor iz ženske perspektive, govor pojedinca, člana društva, sustava opresije…

Posebnost ovog postava je instalacija „Laub“ mlade umjetnice Ide Blažičko – rad izvorno nastao u sklopu ovogodišnjeg Tjedna dizajna.

Radovi i umjetnici zastupljeni u Nestalnom postavu #31 su:  Braco Dimitrijević, Lovro Artuković, Ivan Fijolić, Zlatan Vehabović, Stipan Tadić, Anto Jerković, Paulina Jazvić, Vlasta Žanić, Kristian Kožul, David Maljković, Ivan Kožarić, Silvo Šarić, Marija Ujević Galetović, Miron Milić.