Lauba
KUĆA ZA LJUDE I UMJETNOST
pratite nas

Search

„Svatko iza sebe ostavlja neki trag. Ponekad je to trag mokrih stopala, parfema, dobrog raspoloženja, utjecaja na okolinu ili kakav drugi. Ponekad je on dugotrajan i značajan, ponekad jedva primjetan, a ponekad ga postanemo svjesni tek nakon određenog vremena. Takvi tragovi, ma kakve vrste bili, čine svojevrsne odnose s tragovima koje i drugi ostavljaju. Možemo reći da je svatko od nas napravio cijela zamršena klupka odnosa s drugima. Grafički predstavljeni, oni čine komplicirane crteže nasumičnih kretanja u kojima se teško može razaznati neki sustav ili forma.“ Ovim je riječima Alem Korkut napravio kratki uvod kojim opisuje radove nastale u periodu od 2002. do 2014. objedinjene pod nazivom „Oko crte“. Uspoređujući ih metaforički sa životom, crteži predstavljeni na ovoj izložbi postavljaju pitanja i začuđuju nas svojim postojanjem te traže od promatrača odgovore. Izložbeni prostor je pretvoren u poligon za traženje odgovora.

„Hrvatska umjetnost danas“ naziv je serije samostalnih izložbi čiji je cilj promptna prezentacija aktualne domaće umjetničke produkcije, format koji je Lauba pretvorila u zaštitni znak. Uz dosad predstavljene izložbe Zlatana Vehabovića, Lovre Artukovića, Ivane Franke, Kristiana Kožula, Kristine Lenard, Brune Pogačnika, Viktora Popovića i Marka Tadića seriju nastavljamo sa prvom samostalnom izložbom Alema Korkuta u Laubi.

Program tijekom izložbe:

otvorenje: 31.01.2014. u 20h
Laubatalk: razgovor s umjetnikom, moderira kustosica Morana Matković

Alem Korkut rođen je 1970. u Travniku. Upisao je studij kiparstva u Sarajevu 1991., a diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1997. godine. Autor je više javnih skulptura, među kojima i skulpture „Karijatida“ u Pazinu (2002.), spomenika biciklu u Koprivnici (2005.), spomenika palim braniteljima Domovinskog rata u Šibeniku (2006.), te onoga u Karlovcu (2009.). Dobitnik je više nagrada na javnim natječajima, a izlagao je na više od trideset samostalnih i oko sto i pedeset skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Od 2007. predaje na ALU u Zagrebu, trenutno u statusu izv. profesora.