Rajko Grlić - Neispričane priče / promocija knjige


U utorak, 8. svibnja 2018., u 19 sati u LAUBI, Kući za ljude i umjetnost održat će se promocija knjige Rajka Grlića "Neispričane priče". Knjigu će predstaviti: Ante Tomić, Igor Mirković, urednica knjige Marina Vujčić i Rajko Grlić. Ulomke iz "Neispričanih priča" čitat će glumac Toni Gojanović.

Rajko Grlić u svojim "Neispričanim pričama" na jedinstven način spaja život i film, pišući autobiografsku prozu u kojoj se oko filmskih pojmova isprepliću ključni životni događaji, biografski fragmenti, sjećanja, anegdote, uspomene, priče iz režijske bilježnice i evidencija o prijelomnim sudbinskim putovanjima jedne obitelji koju su društveni, politički i ratni prevrati nosili s jednog kraja svijeta na drugi. Koristeći nazivlje filmske terminologije za naslove poglavlja, Rajko Grlić povezuje te pojmove s odgovarajućim situacijama iz različitih razdoblja svoga života i povijesti svoje obitelji, pronalazeći u nepredvidivoj dramaturgiji života dodirne točke s leksikom, poetikom i zakonitostima filma. "Neispričane priče" puno su više od klasične autobiografije – u njima je dokument jednog vremena, mnogih pojedinačnih i kolektivnih sudbina, ali i pisani trag jedne redateljske karijere u kojoj je, pored svih snimljenih i nagrađenih filmova, ostalo puno nesnimljenih filmskih priča koje su ovdje oživjele kao pripovijetke. Ova knjiga vrijedna je na mnogo razina: i kao sjajna proza koja se čita kao napeta fikcija bez obzira na autentičnu faktografiju, i kao autobiografija čovjeka koji je itekako zadužio hrvatsku kulturu, i kao dokument vremena nekoliko generacija koje nas se tiču, i kao filmski leksikon koji sugerira da prave filmske i prozne priče ne treba tražiti dalje od života samog.

Poziv volonterima / Nesvrstani - tjedan za ljude i umjetnost


Ovogodišnje prvo izdanje projekta Nesvrstani – tjedan za ljude i umjetnost održat će se od 22. do 27. svibnja u Laubi – kući za ljude i umjetnost.
Riječ je o susretu galerista, umjetnika, kolekcionara, kustosa, kritičara i publike gdje će renomirane nezavisne galerije suvremene umjetnosti predstaviti umjetnička djela suvremenih hrvatskih umjetnika. U bogatom popratnom programu održat će se okrugli stolovi, radionice i predavanja, a zabavni program, koji će se odvijati u dvorišnom prostoru Laube, uključuje live street art, glazbene nastupe, te projekcije filmova u suradnji s Motovun film festivalom.
Projekt nudi iskustvo rada s priznatim umjetnicima, kustosima, likovnim kritičarima, street artistima i glazbenicima, druženje i dobru zabavu. Osiguravamo podršku i referencu svojim volonterima za kasnije korake u karijeri.
Pridruži se našem timu i postani dio ovog velikog programa posvećenog suvremenoj umjetnosti!

Prijavnicu za volotiranje možete preuzeti ovdje.

Ispunjenu prijavnicu poslati na volonteri@nesvrstani.hr. do 17. svibnja 2018.