Matija Smuk - "Praznina" / Ispred igrališta - šalji dalje

U drugoj izložbi unutar ciklusa „Ispred igrališta – šalji dalje“ predstavljen je rad Ivane Bajcer  – „Imaginarni svjetovi“. Ivana je za sljedeću izložbu „ispred igrališta“ odabrala Matiju Smuka čija će serija fotografija pod nazivom  „Praznina“ biti postavljena u prostoru Bistroa Lauba od petka 12. siječnja do srijede 24. siječnja 2018.


„Nakon 15 godina ponovno ulazim u prostor u kojem je zarobljeno sjećanje koje imam na mog djeda i trenutke koje sam proveo s njim. Prolazeći kroz prazne prostorije vraćaju mi se mirisi koji su nekada oživljavali taj prostor. Te prostorije nikada neće graditi nove uspomene.  Moji vidljivi „podsjetnici“ na djetinjstvo i druženja s djedom interferiraju s kasnijim nesporazumima i neriješenim problemima u obiteljskim odnosima. Zapuštena i zanemarivana kuća suprotstavlja se punini sjećanja.“  [Matija Smuk]


Matija Smuk rođen je 1994. godine u Zaboku. Završio je srednju školu za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku, smjer multimedijski tehničar. Student je prve godine na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Izlagao je na skupnim izložbama  Arts & sh*t, Koprivnica, 2017. i u Gimnazija Frana Galovića, Koprivnica, 2017. Radio je i kao snimatelj na video spotovima i filmovima.

Medijski partner: Journal.hr

Ciklus izložbi "Ispred igrališta - šalji dalje"

   

Šalji dalje / Ispred Igrališta
Postavljanja pop-up izložbi četvrtkom u Laubi – kući za ljude i umjetnost - jesen/zima 2017.


Ciklus izložbi Šalji dalje – ispred Igrališta zamišljen je kao niz pop_up izložbi u malom prostoru Bistroa Lauba (ispred ulaza u veliku dvoranu – „Igralište“). Izložbe nisu klasičnog formata, nemaju vrijeme otvorenja, već se izmjenjuju svakih 14 dana i mogu se pogledati svakim radnim danom od 9 do 23 sata te subotom od 11 do 23 (radno vrijeme Bistroa Lauba). Umjetnici čija je izložba postavljena biraju sljedećeg autora čija će izložba biti postavljena nakon 14 dana zbog čega projekt i nosi naziv "Šalji dalje". Nakon ciklusa od 5 izložbi Lauba ponovno bira umjetnika koji započinje sljedeći ciklus.

Iako nema klasičnog otvorenja i razgovora s umjetnikom, ne izostaje promotivni aspekt izložbe putem društvenih mreža i portala specijaliziranih za kulturna događanja. U suradnji s portalom Journal.hr kao medijskim partnerom održat će se intervjui s umjetnicima koji izlažu.

Cilj projekta je upoznavanje umjetnika mlađe generacije i različitih strujanja u današnjoj suvremenoj umjetnosti koje mogu postati uvertirom za veće umjetničke projekte.

Prva izložba iz ovog ciklusa je rad "Štitovi predrasuda" autorice Lucije Žuti, a bit će postavljena u četvrtak 7. 12. 2017.