Što znači lauba?

Što je Lauba, pitate se…

Posve osobna riječ za posve osoban prostor.

Lauba je lokalni naziv za kružni drvored korišten u Vrbovcu, a vjerojatno proizlazi iz njemačke riječi “laub” koja označava lišće.

Kružni drvored s krošnjama koje se jedva dotiču postao je mjesto igre, ali i natjecanja. Penjati se po tim krošnjama i osvojiti cijelu Laubu, a da se ne dotakne tlo. Bio je to sveti cilj. Kada bi njega pokorili, postavljala se nova i nemogućija misija – napraviti cijeli krug što brže, sa što manje posjekotina.

Lauba je bio i ostao pojam za inicijaciju kroz igru. Sada je Lauba mjesto doživljaja, učenja, zabave i društvene interakcije. Dođite da vam ispričamo priču o suvremenoj umjetnosti na naš način.

Kuća za ljude i umjetnost

Lauba je jedinstveni hibridni prostor suživota poslovne aktivnosti Laube – kuće za ljude i umjetnost i umjetničke aktivnosti udruge Lauba. U ulaznom dijelu smješten je i kafić, logično mjesto okupljanja za obje djelatnosti. Ona je živa od jutra do večeri, objedinjuje različite oblike poslovanja, različite životne stilove i radne ritmove. Stoga smo je nazvali Kućom za ljude i umjetnost.

Arhitektura

Počeci zgrade Kuće Lauba sežu u 1910. kad ju je projektiralo građevinsko poduzeće Emil Eisner i Adolf Ehrlich. Tada je služila kao jahaonica u sklopu vojnog kompleksa austrougarske vojske, a kasnije postaje tkaonica Tekstilnog kombinata Zagreb, koji ovdje djeluje do 2008. godine.

Zgrada Laube danas je jedina sačuvana građevina iz vojnog kompleksa. S obzirom na to da se radi o zaštićenom spomeniku kulture, adaptirana je na način da su sačuvane vrijedne povijesne karakteristike. Prostor je odraz kontrasta vlastitih namjena: kompaktan kubus namijenjen je poslovnim aktivnosti koje se odvijaju unutar Laube – kuće za ljude i umjetnost, dok fleksibilan slobodni prostor služi za različite aktivnosti (izložbe, performanse, projekcije i sl.) udruge Lauba.

Priča o zgradi kakva je danas počinje nakon arhitektonskog natječaja provedenog u ožujku 2007. godine, na kojem je odabran projekt koji potpisuje arhitektonski trio na čelu s Alenkom Gačić-Pojatinom, u suradnji s Brankom Petković i Anom Krstulović. Oblikovanje interijera kasnije preuzima Morana Vlahović.

Za svoje otvorenje, Lauba je objedinila umjetnički fundus svoje zbirke i aktualnu umjetničku produkciju. Umjetnici i umjetnice mlađe i srednje generacije, koje je Lauba sustavno otkupljivala, napokon su dobili svoju pozornicu u gradu. Lauba je predstavila njihove dosadašnje radove, ali će i dalje služiti i kao laboratorij za umjetničke eksperimente, te biti mjestom kulturne inovacije.

Tijekom prve godine rada organizirali smo više sekvenci Nestalnog postava radova iz fundusa Zbirke Lauba. Za vrijeme trajanja svake od sekvenci Nestalnog postava, odvijale su se paralelne izložbe i raznolika događanja, koji su zajedno oblikovali interaktivni program Laube.

Interaktivni program Laube nakon godinu dana nastavljamo u istom duhu, prezentacijama svježe produciranih radova umjetnika koji su nama zanimljivi.

Misija

Želja nam je pomoći otkrivanju novih oblika umjetničkog izraza hrvatskih vizualnih umjetnika i umjetnica, doprinijeti podizanju javne svijesti o modernoj i suvremenoj hrvatskoj umjetnosti i kulturi, predstaviti aktualne kulturne i umjetničke projekte koji dolaze iz različitih kulturnih sfera te sudjelovati u internacionalnim kulturnim tokovima. Lauba potiče suradnje, izložbe i razmjenu znanja sa srodnim institucijama, udrugama, inicijativama i pojedincima kako bi svojom djelatnošću pratila i potakla aktualnu umjetničku i kulturnu produkciju u Hrvatskoj, te joj pripomogla da se upiše u međunarodne tokove. Kroz kreativne i zanimljive projekte te raznolik dodatni sadržaj, Lauba omogućava susret sa suvremenom vizualnom umjetnošću i kulturom najširoj publici. Otvoreni smo gostujućim kustoskim koncepcijama, kulturnim i umjetničkim projektima, te pozivamo sve zainteresirane da stvaraju zajedno s nama, u skladu s Laubinom misijom.