Lauba
KUĆA ZA LJUDE I UMJETNOST
HOUSE FOR PEOPLE AND ART
follow us

Search

Otvorenje izložbe i artist talk: 01/05/12 u 20h

Kustosice: Becky McKay, Ivana Bertić, Vanja Žanko

Tekst: Ivana Hanaček

 

Drugari i drugarice, budi se istok i zapad, otvara se izložba NEO N.O.B. Ivana Fijolića!

Naši drugovi su pozvani na umjetnost u Laubi! NEO N.O.B. je dosad najveća samostalna izložba kipara Ivana Fijolića, objedinjujući 5 monumentalnih skulptura inspiriranih poviješću narodnooslobodilačke borbe i javnim skulpturama koje su formirale vizualni jezik ideologije tijekom jedne generacije.

 

Fijolić traži heroje među nama iz prošlosti i sadašnjosti, i našao ih je u nesvakidašnjem nizu popularnih ikona, uključujući Sylvestra Stallonea, Boška Buhu, Elvisa Presleyja, Tita i Jovanku Broz.

 

˝Yo˝ je hommage slavnoj Augustinčićevoj skulpturi Tita u Kumrovcu, ujedno zadnjoj koju je Augustinčić osobno modelirao i uspješno na nju prenio Titovu energiju i karizmu. Fijolić je u svom radu zadržao generalski stav originalne skulpture ali je napravio twist – glavu Tita zamijenio onom njegove supruge Jovanke. Žene snažne pojave koja se nikad nije skrivala u Titovoj sjeni te u svijesti ljudi i danas živi kao Titova supruga.

Druga se skulptura, nazvana ˝Tri kralja˝, referira na tri kralja pop kulture: Sylvestra Stallonea kao Ramba, Arnolda Schwarzeneggera i Elvisa Presleyja. Stallone i Schwarzenegger prikazani su u borbenom stavu s automatskim puškama, u stavu koji bi mogao poslužiti za still iz popularnih i tematski nasilnih filmova po kojima su poznati, ali gotovo idiotski iskrivljenih lica. Noge Elvisa Presleyja su pak preuzete iz imitacije slavnog printa Elvis Presley Andyja Warhola.

 

Kratka biografija:

Ivan Fijolić jedan je od najprepoznatljivih umjetnika mlađe generacije i radi pretežito u mediju kiparstva. Dosad je izlagao na tridesetak skupnih i dvadeset i tri samostalne izložbe u Hrvatskoj i inozemstvu.

Dobitnik je Nagrade Akademije likovnih umjetnosti za diplomski rad Okršaj (Zagreb, 2001.), Rektorove nagrade za izložbu ˝Check Your Head Out˝ s radom 12 autoportreta(Zagreb, 2004.) i Nagrade 37. Mediteranskog kiparskog simpozija za rad Školica (Labin, 2009.) koja se dodjeljuje na Trijenalu hrvatskog kiparstva. Ostvario je tri javna rada:Fundacija Batta, Zlín, Češka, Black Foot, Park Skulptura, Vrsar, Hrvatska i Bruce Lee, Mostar, Bosna i Hercegovina. Autor je ciklusa skulptura za Muzej krapinskog pračovjeka u Krapini (2009.). Živi i radi u Zagrebu.

 

 

(Ne)popularna kultura sjećanja

Novi ciklus skulptura Ivana Fijolića, naslovljen NEO N.O.B., nimalo se ne trudi prikriti reference na (hrvatsku) umjetnost soc-realizma, koja se kao dominantna oblikovna metoda razvijala svega četiri godine: od 1945. do 1949., kada se uslijed spleta novih političkih okolnosti i procesa destaljinizacije odbacuje1. Riječ je o marginaliziranoj umjetničkoj produkciji koja nije ušla u službene narative hrvatske povijesti umjetnosti ili se pak spominjala lapidarno. Za taj se dio umjetničke produkcije nažalost tvrdilo, kako to navodi Ljiljana Kolešnik u svojoj knjizi “Između Istoka i Zapada”, da je ostavila vrlo mali broj djela vrijednih spomena. Zašto se Fijolić, gotovo sedam desetljeća kasnije, vraća na teoretske postavke − ili bolje „naputke„ − Pavlova, Rozentala ili, u našem slučaju, Gamulina, koji su striktno propisivali teme, sadržaje i formalna rješenja za umjetnike, sužavajući time granice „umjetničke slobode“? Zašto su Fijoliću danas zanimljive reference na okolnosti proizvodnje „instrumentalizirane“ umjetnosti koja je trebala stvoriti „klasične prikaze sadašnjosti i veličanstvene borbe za sreću čovječanstva“? I koja značenja takve reference imaju u Laubi, najznačajnijoj  privatnoj kolekciji suvremene umjetnosti u Hrvatskoj, koja u našim skučenim proizvodnim uvjetima zauzima važnu produkcijsku i reprezentacijsku ulogu?

Odgovore na ova pitanja moguće je potražiti osvrtom na središnju skulpturu iz ciklusa NEO N.O.B, nastalu po uzoru na (uz namjerna izkliznuća od originala) Augustinčićev spomenik Josipu Brozu Titu, koji je 1948. bio podignut ispred njegove rodne kuće u Kumrovcu. Fijolić, jedan od rijetkih umjetnika mlađe generacije kojemu je figurativna plastika u fokusu interesa, odabrao je referencu na Augustinčićev spomenik kao početnu točku poigravanja s estetskim i etičkim kategorijama socijalističke umjetnosti iz nekoliko razloga. Čini se kako je njegov odabir baziran na strategijama remakea filma Jorgena Lentha Savršen čovjek2, s razlikom da igru opstrukcijama „dvojice odraslih muškaraca“ umjetnik odlučuje igrati sam sa sobom. Fijolić si je dao zadatak da pronađe soc-realističku skulpturu „vrijednu spomena“ te da prema njenom predlošku načini novu koja ne smije biti kopija, ali mora biti izuzetno bliska originalu. Nadalje, težio je tome da preko soc-realizma pronađe put do klasične antike i renesansne umjetnosti, do grčkog kanona, do Doriforosa, Nike, Michelangela, a da pritom ostane dosljedan svom pop izrazu. Treća opstrukcija, na koju je umjetnik odgovorio kroz ciklus  NEO N.O.B. jest „prevođenje“  pedagoške uloge soc-realistične umjetnosti u suvremeni kontekst, odnosno, aktualizacija principa stvaranja umjetnosti za „više ciljeve“.

Može li se umjetnost do te mjere instrumentalizirati da probudi društvo iz letargije, kako su to u ranom poraću zagovarali i umjetnici s one strane Željezne zavjese – ostaje otvorenim pitanjem. No, Fijolić se direktno referira upravo na utopijske ideje lijevo orijentiranih umjetnika/ca s područja Italije i Francuske koji su u atmosferi zaoštrenog otpora spram amerikanizacije europske kulture uzore pronalazili u umjetničkoj poziciji Goye, poštenoj umjetnosti Courbeta i socijalno kritičkoj perspektivi Daumiera3.

U procesu reenactmenta formalnih postavki soc-realizma Fijolić je namjerno nemaran, a gestom uvođenja grešaka i/ili pomaka u odnosu na stroge postavke originala aludira na odnos spram spomeničkog naslijeđa NOB-a (bilo da se radi o ostvarenjima visokog modernizama, soc-realizmu ili spomen pločama), koje je unutar procesa preoblikovanja značenjskog univerzuma tranzicijskog društva (prema čemu točno idemo?) sustavno uništavano. Između 2 965 devastiranih antifašističkih spomenika na području Hrvatske našao se je i Augustinčićev spomenik Titu koji je eksplozivnom napravom srušen s postolja 2004. godine, a s torza raznesene skulpture, kako to navodi policijski očevid, bila je otkinuta Maršalova glava. U tom je smislu Fijolićeva skulptura, kojoj je umjetnik (zauvijek) uklonio (Titovu) glavu i zamijenio je „nekom“ drugom, ujedno i spomenik palom spomeniku; ona nas poziva na sjećanje, na spominjanje i pamćenje pokušaja sustavnog zatiranja antifašističkih vrijednosti u našem društvu. Njegov rad ne uklizava u romantizirane stereotipe i idealizaciju minulog vremena, već dobro reflektira složeni proces koji možemo nazvati i „kontinuitetom diskontinuiteta“ hrvatske povijesti dvadesetoga stoljeća.

Zaustavimo se još trenutak na glavi Fijolićeve skulpture. Monumentalni  torzo zavijen impozantnom draperijom maršalskog kaputa dobio je glavu ne baš tako krhke žene. Činom zamjene glava umjetnik dalje razvija „edukacijski program“ NEO N.O.B. ciklusa u pravcu (još uvijek) aktualnog „slatkog nasilja“ nad ženama u društvu koje su, kako to navode statistički podaci,  zaposlene na većini prekarnih poslova, koje odrađuju i većinu poslova društvene reprodukcije, a aktualne „politike štednje“ masovno ih vraćaju u kućnu sferu, na „poziciju univerzalne domaćice“ koja nije ništa drugo doli težak fizički i (još uvijek) nepriznati rad. Zanimljivo je i postaviti pitanje uloge žena u kontekstu proizvodnje suvremene umjetničke produkcije na našoj sceni, posebno ako u obzir uzmemo brojne uspjehe domaćih umjetnica, ali i niz žena-kustosica i pretežito ženskih kustoskih kolektiva koji dominiraju scenom. A to je pitanje važno postaviti i u kontekstu Laube, privatne zbirke suvremene hrvatske umjetnosti, koja se u svom nazivu vrlo jasno deklarira kao kuća.

Ivana Hanaček

 

 

1 O dekonstrukciji soc-realističke umjetnosti pisala je Ljiljana Kolešnik u knjizi Između Istoka i Zapada, hrvatska umjetnost i likovna kritika 50-ih godina, Zagreb, IPU, 2006.

2 Referira se na film The Five Obstructions koji je nastao u suradnji Lars von Triera i Jorgena Letha.

3 Ljiljana Kolešnik, Između Istoka i Zapada, hrvatska umjetnost i likovna kritika 50-ih godina, IPU, Zagreb, 2006., 32.