Lauba
KUĆA ZA LJUDE I UMJETNOST
pratite nas

Search

Lauba je kuća za ljude i umjetnost koja proizvodi suvremene i urbane kulturne sadržaje.

Kuća

Kuća za ljude i umjetnost

Lauba je jedinstveni hibridni prostor suživota poslovne aktivnosti Laube – kuće za ljude i umjetnost i umjetničke aktivnosti udruge Lauba. U ulaznom dijelu smješten je i kafić, logično mjesto okupljanja za obje djelatnosti. Ona je živa od jutra do večeri, objedinjuje različite oblike poslovanja, različite životne stilove i radne ritmove. Stoga smo je nazvali Kućom za ljude i umjetnost. 

Što znači Lauba?

Što je Lauba, pitate se… Posve osobna riječ za posve osoban prostor.

Lauba je lokalni naziv za kružni drvored korišten u Vrbovcu, a vjerojatno proizlazi iz njemačke riječi “laub” koja označava lišće.

Kružni drvored s krošnjama koje se jedva dotiču postao je mjesto igre, ali i natjecanja. Penjati se po tim krošnjama i osvojiti cijelu Laubu, a da se ne dotakne tlo. Bio je to sveti cilj. Kada bi njega pokorili, postavljala se nova i nemogućija misija – napraviti cijeli krug što brže, sa što manje posjekotina.

Lauba je bio i ostao pojam za inicijaciju kroz igru. Sada je Lauba mjesto doživljaja, učenja, zabave i društvene interakcije. Dođite da vam ispričamo priču o suvremenoj umjetnosti na naš način.

Prvi koraci

Za svoje otvorenje, Lauba je objedinila umjetnički fundus svoje zbirke i aktualnu umjetničku produkciju. Umjetnici i umjetnice mlađe i srednje generacije, koje je Lauba sustavno otkupljivala, napokon su dobili svoju pozornicu u gradu. Lauba je predstavila njihove dosadašnje radove, ali će i dalje služiti i kao laboratorij za umjetničke eksperimente, te biti mjestom kulturne inovacije.

MISIJA

Želja nam je pomoći otkrivanju novih oblika umjetničkog izraza hrvatskih vizualnih umjetnika i umjetnica, doprinijeti podizanju javne svijesti o modernoj i suvremenoj hrvatskoj umjetnosti i kulturi, predstaviti aktualne kulturne i umjetničke projekte koji dolaze iz različitih kulturnih sfera te sudjelovati u internacionalnim kulturnim tokovima.

. . .

Lauba potiče suradnje, izložbe i razmjenu znanja sa srodnim institucijama, udrugama, inicijativama i pojedincima kako bi svojom djelatnošću pratila i potakla aktualnu umjetničku i kulturnu produkciju u Hrvatskoj, te joj pripomogla da se upiše u međunarodne tokove. 

. . .

Kroz kreativne i zanimljive projekte te raznolik dodatni sadržaj, Lauba omogućava susret sa suvremenom vizualnom umjetnošću i kulturom najširoj publici. Otvoreni smo gostujućim kustoskim koncepcijama, kulturnim i umjetničkim projektima, te pozivamo sve zainteresirane da stvaraju zajedno s nama, u skladu s Laubinom misijom.

1910.

Arhitektura

Počeci zgrade Kuće Lauba sežu u 1910. kad ju je projektiralo građevinsko poduzeće Emil Eisner i Adolf Ehrlich. Tada je služila kao jahaonica u sklopu vojnog kompleksa austrougarske vojske, a kasnije postaje tkaonica Tekstilnog kombinata Zagreb, koji ovdje djeluje do 2008. godine.

Zgrada Laube danas je jedina sačuvana građevina iz vojnog kompleksa. S obzirom na to da se radi o zaštićenom spomeniku kulture, adaptirana je na način da su sačuvane vrijedne povijesne karakteristike. Prostor je odraz kontrasta vlastitih namjena: kompaktan kubus namijenjen je poslovnim aktivnosti koje se odvijaju unutar Laube – kuće za ljude i umjetnost, dok fleksibilan slobodni prostor služi za različite aktivnosti (izložbe, performanse, projekcije i sl.) udruge Lauba.

Priča o zgradi kakva je danas počinje nakon arhitektonskog natječaja provedenog u ožujku 2007. godine, na kojem je odabran projekt koji potpisuje arhitektonski trio na čelu s Alenkom Gačić-Pojatinom, u suradnji s Brankom Petković i Anom Krstulović. Oblikovanje interijera kasnije preuzima Morana Vlahović.