Lauba
KUĆA ZA LJUDE I UMJETNOST
HOUSE FOR PEOPLE AND ART
follow us

Search

Lauba je kuća za ljude i umjetnost koja proizvodi suvremene, kulturne, urbane sadržaje.

Kuća

Lauba je najglasnija urbana točka u gradu koja proizvodi urbane, kulturne i suvremene sadržaje. Aktivnosti kojima se bavimo su umjetnička produkcija, organizacija umjetničkih projekata na području suvremene umjetnosti, event managament, trgovanje umjetninama, fundraising te aktivnosti iz područja marketinga.

U ulaznom dijelu smješten je all day bar Bez naziva.

Prostor za najam i umjetnički postav zove se Igralište.

Za sva dodatna pitanja obratite nam se na info@lauba.hr

1910.

Arhitektura

Počeci zgrade Kuće Lauba sežu u 1910. kad ju je projektiralo građevinsko poduzeće Emil Eisner i Adolf Ehrlich. Tada je služila kao jahaonica u sklopu vojnog kompleksa austrougarske vojske, a kasnije postaje tkaonica Tekstilnog kombinata Zagreb, koji ovdje djeluje do 2008. godine.

Zgrada Laube danas je jedina sačuvana građevina iz vojnog kompleksa. S obzirom na to da se radi o zaštićenom spomeniku kulture, adaptirana je na način da su sačuvane vrijedne povijesne karakteristike. Prostor je odraz kontrasta vlastitih namjena: kompaktan kubus namijenjen je poslovnim aktivnosti koje se odvijaju unutar Laube – kuće za ljude i umjetnost, dok fleksibilan slobodni prostor služi za različite aktivnosti (izložbe, performanse, projekcije i sl.) udruge Lauba.

Priča o zgradi kakva je danas počinje nakon arhitektonskog natječaja provedenog u ožujku 2007. godine, na kojem je odabran projekt koji potpisuje arhitektonski trio na čelu s Alenkom Gačić-Pojatinom, u suradnji s Brankom Petković i Anom Krstulović. Oblikovanje interijera kasnije preuzima Morana Vlahović.