Lauba
KUĆA ZA LJUDE I UMJETNOST
HOUSE FOR PEOPLE AND ART
follow us

Search

Lauba je kuća za ljude i umjetnost koja proizvodi suvremene, kulturne, urbane sadržaje.

Kuća

Kuća za ljude i umjetnost

Lauba je jedinstveni hibridni prostor suživota poslovne aktivnosti Laube – Kuće za ljude i umjetnost i umjetničke aktivnosti udruge Lauba. U ulaznom dijelu smješten je i bistro, logično mjesto okupljanja za obje djelatnosti. Lauba je živa od jutra do večeri, objedinjuje različite oblike poslovanja, različite životne stilove i radne ritmove. Stoga smo je nazvali Kućom za ljude i umjetnost.

Što znači Lauba?

Što je Lauba, pitate se… Posve osobna riječ za posve osoban prostor.

Lauba je lokalni naziv za kružni drvored korišten u Vrbovcu, a vjerojatno proizlazi iz njemačke riječi “laub” koja označava lišće.

Kružni drvored s krošnjama koje se jedva dotiču postao je mjesto igre, ali i natjecanja. Penjati se po tim krošnjama i osvojiti cijelu Laubu, a da se ne dotakne tlo. Bio je to sveti cilj. Kada bi njega pokorili, postavljala se nova nemoguća misija – napraviti cijeli krug što brže, sa što manje posjekotina.

Lauba je bio i ostao pojam za inicijaciju kroz igru. Sada je Lauba mjesto doživljaja, učenja, zabave i društvene interakcije. Dođite da vam ispričamo priču o suvremenoj umjetnosti na naš način.

Prvi koraci

Svojim otvorenjem Lauba je objedinila umjetnički fundus svoje zbirke i aktualnu umjetničku produkciju. Umjetnici i umjetnice mlađe i srednje generacije, koje je Lauba sustavno otkupljivala, napokon su dobili svoju pozornicu u gradu. Lauba je predstavila njihove dosadašnje radove, ali i dalje služi kao laboratorij za umjetničke eksperimente te nastoji biti mjestom kulturne inovacije.

Posao u Laubi

Lauba – Kuća za ljude i umjetnost koja proizvodi suvremene, kulturne i urbane sadržaje uvijek širom otvara vrata ambicioznim, poduzetnim i proaktivnim suradnicima za obavljanje poslova iz područja:

– marketinga
– fundraisinga
– event managementa
– trgovanja umjetninama
– odnosa s javnošću i upravljanja društvenim mrežama
– kreiranja i razvijanja projekata na području suvremene umjetnosti i urbane kulture.

Ukoliko ste komunikativna osoba i timski igrač s ambicijom za rad na najurbanijem mjestu u gradu, a stručni ste u jednom ili nekoliko navedenih područja, pošaljite nam životopis + motivacijsko pismo na info@lauba.hr te postanite dio Laubina tima.

1910.

Arhitektura

Počeci zgrade Kuće Lauba sežu u 1910. kad ju je projektiralo građevinsko poduzeće Emil Eisner i Adolf Ehrlich. Tada je služila kao jahaonica u sklopu vojnog kompleksa austrougarske vojske, a kasnije postaje tkaonica Tekstilnog kombinata Zagreb, koji ovdje djeluje do 2008. godine.

Zgrada Laube danas je jedina sačuvana građevina iz vojnog kompleksa. S obzirom na to da se radi o zaštićenom spomeniku kulture, adaptirana je na način da su sačuvane vrijedne povijesne karakteristike. Prostor je odraz kontrasta vlastitih namjena: kompaktan kubus namijenjen je poslovnim aktivnosti koje se odvijaju unutar Laube – kuće za ljude i umjetnost, dok fleksibilan slobodni prostor služi za različite aktivnosti (izložbe, performanse, projekcije i sl.) udruge Lauba.

Priča o zgradi kakva je danas počinje nakon arhitektonskog natječaja provedenog u ožujku 2007. godine, na kojem je odabran projekt koji potpisuje arhitektonski trio na čelu s Alenkom Gačić-Pojatinom, u suradnji s Brankom Petković i Anom Krstulović. Oblikovanje interijera kasnije preuzima Morana Vlahović.