Lauba
KUĆA ZA LJUDE I UMJETNOST
HOUSE FOR PEOPLE AND ART
follow us

Search

Lauba i ove godine donosi novu izložbu našeg poznatog i afirmiranog fotografa Stanka Abadžića pod nazivom Aktovi.
Žena kao središnja tema njegovih radova, uhvaćena je fotoaparatom u svakodnevnim situacijama. Abadžić ne traži inspiraciju u profesionalnim modelima, već u običnoj, putenoj ženi. Igrom svjetla i sjene te ekspresijom tijela kao umjetničkog medija, Stanko Abadžić oznažuje i destigmatizira ženski lik. Pažljivim odabirom kompozicije i kadra, prirodnim osvjetljenjem te intimnom atmosferom razotkriva nam skriveni svijet ljepšeg spola.
Stanko Abadžić rodio se 1952. godine u Vukovaru. Deset godina radio je kao dopisnik Vjesnika. Iz tog vremena poznate su njegove reportaže iz Tunisa, Malte, Turske i drugih zemalja. Od 1991. godine boravio je uglavnom u inozemstvu: nakon četiri godine u Njemačkoj, proveo je sedam godina u Pragu, koji je imao golem utjecaj na njegov umjetnički izričaj. U Češkoj je također imao brojne skupne i samostalne izložbe te najveću retrospektivnu izložbu u Pragu u Komornoj galeriji Dom Josefa Sudka kada je tiskana i njegova prva monografija U ogledalu života. Godine 2002. vratio se hrvatskoj fotografskoj sceni velikom izložbom u Muzeju Mimara gdje je izlagao svoj najpoznatiji praški ciklus In absentia. Samostalno je izlagao u brojnim europskim zemljama ( Češka, Hrvatska, Njemačka, Portugal, Švicarska, Španjolska itd.), Argentini, Japanu i Americi. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Trenutno živi i radi u Zagrebu.
Izložba Aktovi biti će otvorena od 21. do 31. svibnja 2021., a otvorenje će biti u petak, 21. svibnja u 20.00 sati i poštivat će se propisane epidemiološke mjere.
Ulaznice se na otvorenju neće naplaćivati, a za vrijeme trajanja izložbe tarife će biti sljedeće:
ODRASLI: 25 KN
UMIROVLJENICI*: 5 KN
STUDENTI*: 10 KN
DJECA (0 – 6 GODINA): BESPLATNO
MLADI (7 – 18 GODINA): 10 KN
KVARTOVSKA ULAZNICA (ZA NASELJE ČRNOMEREC*): 10 KN
ČLANOVI: BESPLATNO
*uz predočenje važećeg dokumenta