Lauba
KUĆA ZA LJUDE I UMJETNOST
HOUSE FOR PEOPLE AND ART
follow us

Search

Utorak, 9. travnja 2024. u 20 sati

Lauba

 

BUĐENJE

 

Zbor HRT-a

Jurica Petar Petrač, dirigent

Mirjana Krišković, harfa

Stevan Mokranjac: Iz moje domovine (1. rukovet)

Gustav Holst: Two Eastern Pictures (Spring, Summer)

Rudolf Matz: Faun

Gustav Holst: Choral Hymns iz zbirke Rig Veda, op. 26

Einojuhani Rautavaara:

Morsian (Nevjesta)

Och glädjen den dansar (S radošću plešemo)

Sommarnatten (Ljetna noć)

Lähtö (Odlazak)

Dolazak proljeća slavi se tisućama godina u različitim kulturama i religijama kao početak novoga ciklusa života. Tako su i simboli kršćanstva povezani s Uskrsom ujedno simboli buđenja proljeća, tj. proljetnog ekvinocija nakon kojega dani postaju dulji, a noći kraće.

Prvi proljetni, poslijeuskrsni koncert u ciklusu Sfumato, skladbama Stevana Mokranjca, Gustava Holsta, Rudolfa Matza i Einojuhanija Rautavaare slavi buđenje prirode – bujanje života nakon zimskog mirovanja.

Mladost, ljubav, sunce, žetva, voda, igra konja – motivi su u narodnim stihovima kojima je srpski velikan zborske glazbe Stevan Mokranjac počeo svoje kapitalno djelo Rukoveti. Petnaest Rukoveti sadrži oko 90 obrađenih i harmoniziranih narodnih pjesama. Nastale između 1883. i 1909. godine, smatraju se središnjim dijelom njegova opusa kojim je naglasio brojne slojeve narodne kulture. Prva Rukovet – Iz moje domovine – jedina je skladana za muški zbor.

Šumsko ozračje kroz različita doba dana i godine majstorski dočarava suita Faun  Rudolfa Matza. Riječ je o opsežnoj peterostavačnoj suiti za mješoviti zbor na stihove iz ciklusa Šumske idile Vladimira Nazora. Matz ju je skladao 1922. godine kao student Muzičke akademije u Zagrebu. Muzikolog Josip Andreis ju je ocijenio kao „njegov najbolji primjer zborske glazbe i jedan od najuspješnijih plodova moderne hrvatske zborske glazbe“.

Proljeće i Ljeto – pjevanja iz Ritusamhare klasičnog sanskrtskog pjesnika Kalidase bila su izvor nadahnuća engleskom skladatelju Gustavu Holstu za Dvije istočnjačke slike za ženske glasove i harfu. Stihovi se odnose na šest godišnjih doba indijske godine, a Holst ih je uglazbio u vlastitom prijevodu na engleski jezik.

Upravo je spajanje hinduističke filozofije s europskom tradicijom Holsta udaljilo od glavnih strujanja europske glazbene scene. Svoj interes za najstariju sanskrtsku književnost – vedsku – pretočio je i u ciklus Choral Hymns iz Rig Vede, od čija je četiri dijela treći također skladao za ženske glasove i harfu (ili klavir). Treći dio slavi zoru, vode, nebesko biće Venu i putnike.

Iz finskog narodnog epa Kalevala, skladatelj Einojuhani Rautavaara izdvojio je stihove koji tematiziraju narodnu svadbu, i naslovio ga Nevjesta, a stari finski svadbeni napjev obradio je u skladbi S radošću plešemo. Stihove švedskog pjesnika E. V. Knapea o toploj ljetnoj noći punoj uspomena (Sommatnatten) isprepleo je s narodnom finskom melodijom. Pjesma Odlazak pak uglazbljuje stihove Toiva Pekkanena o hrabrosti za novi početak. (Sve za mješoviti zbor.)

Zbor HRT-a ovom prigodom predvodi dirigent Jurica Petar Petrač, voditelj Oratorijskog zbora crkve sv. Marka Cantores Sancti Marci, član vokalnog ansambla Antiphonus i voditelj-dirigent Ansambla LADO. Pridružuje im se i harfistica Mirjana Krišković, solistica Simfonijskog orkestra HRT-a.

Ulaznice su u prodaji po cijeni od 8€ (60,28 kn) putem sustava ulaznice.hr, te dva sata prije početka koncerta u Laubi. Umirovljenicima, učenicima, studentima i skupnim posjetima (više od 15 ulaznica) odobrava se popust od 40 %, a osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, popust od 50 %. Popust se ostvaruje isključivo kupnjom ulaznice u Laubi. Plaćanje je gotovinsko.

Izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija.