Lauba
KUĆA ZA LJUDE I UMJETNOST
HOUSE FOR PEOPLE AND ART
follow us

Search

U utorak 6. veljače s početkom u 19 sati u Laubi – kući za ljude i umjetnost održat će se otvorenje izložbe Ane Ratković Sobote pod nazivom “Šume”.

Ciklus slika „Šume“ Ane Ratković Sobote nastavlja se na njen prethodni ciklus „Planine“ u kojima je glavni motiv bio panoramski prikaz planina i šuma. Novim radovima autorica se približava planini, odabire određeni detalj koji potom prikazuje, pritom koristeći potpuno drugačiji slikarski pristup.
Svaka slika nastaje u tri etape; nakon akrilnog podslika umjetnica preko cijele slike nanosi ulje koje je višestruko svjetlije nego na fotografskom predlošku; a potom dolazi posljednji – tamni sloj ulja, na kojem umjetnica crta i urezuje oblike služeći se alatima različite debljine, ovisno o planovima koje prikazuje. Doživljaj naslikanog mijenja se ovisno o udaljenosti od slike. Ako sliku promatramo izbliza, zapažamo mnoštvo ekspresivnih linija i točaka, gotovo apstraktnu površinu urezanu u debeli nanos boje. No, odmicanjem od slike, ona poprima hiperrealističnaa obilježja. Međutim, Anin prikaz prirode je samo naizgled doslovan i navodi nas na pitanje je li moguće da priroda uistinu može tako izgledati….

Ana Ratković Sobota (Zagreb, 1988.) završila je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Matka Vekića. Do sada je izlagala na više skupnih i samostalnih izložbi od kojih se izdvaja sudjelovanje na 3. i 4. Bijenalu slikarstva u Zagrebu, skupnoj izložbi u svjetioniku na Palagruži, te projektu oslikavanja KBC Rebro, odjel Hitne pomoći. Živi i radi u Zagrebu.

Ciklus izložbi “Hrvatska umjetnost danas” organiziran je uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Turističke zajednice grada Zagreba.