Lauba
KUĆA ZA LJUDE I UMJETNOST
HOUSE FOR PEOPLE AND ART
follow us

Search

Lauba nastavlja projekt “Šalji dalje” koji se sastoji od niza pop-up izložbi mladih autora i studenata u prostorijama “Igrališta” (bistro Lauba). Izložbe nisu klasičnog formata već se izmjenjuju svakih 14 dana i mogu se razgledati svakim radnim danom od 12 do 20 h. Igra započinje kada umjetnici čija je izložba postavljena, sami odabiru sljedećeg autora (“Šalji dalje”), a nakon pet održanih izložbi, Lauba ponovno bira umjetnika koji započinje sljedeći ciklus. Cilj projekta je otkrivanje i promoviranje umjetnika mlađe generacije u području današnje suvremene umjetničke scene.

Novim ciklusom izložbi u sklopu projekta “Šalji dalje”, Lauba predstavlja najnovije radove mladog studenta Likovne akademije u Zagrebu. Eksperimentalnom izložbom “Skokovi u radioni”, Teo Kiš se poigrava s različitim umjetničkim elementima i tehnikama pa tako skače od apstrakcije i karton tiska, do portreta i grafika s prikazom sunčevog sustava izrađenog u litografiji. Prema riječima autora, sve je započelo s izradom apstraktnih grafika u litografiji i sitotisku koje je radio slobodnijim pristupom istaknuvši: „Ovaj set grafika rezultat je spontanih odluka koje su vođene istraživanjem i svojevrsnim skokovima u radioni“.

Drugu seriju izloženih radova obuhvaćaju portreti u ulju (“Portreti prijatelja”) u kojima je, prilikom njihove izrade, Tea zanimao sudonos s figuracijom te je kombinirajući dvije različite tehnike, u konačnici izradio portrete u litografiji i karton tisku.

O autoru:

Teo Kiš (rođen 1998. u Zagrebu), završio je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu te upisao Akademiju likovnih umjetnosti (Odjel za grafiku). Dosad je ostvario jednu samostalnu izložbu (knjižnica “Savski Gaj” 2018.) te nekoliko skupnih od kojih izdvajamo: Galerija Prica u Samoboru 2018., HDLU (“Plati i nosi”, 2019.), knjižnica “Novi Zagreb” (2019.), Pučko otvoreno učilište Ivanić – Grad (2020.) i druge. Ilustrirao je 2 zbirke pjesama pod nazivom “Moja žena piše dobre stihove / Semafora” i “Svirao sam po najgorim birtijama ovog grada / Semafora”.