Lauba
KUĆA ZA LJUDE I UMJETNOST
HOUSE FOR PEOPLE AND ART
follow us

Search

U 20:00 sati otvorenje izložbe / Laubatalk

Andrew Salgado (rođen 1982.) kanadski je umjetnik koji živi i radi u Londonu, a svoje je radove izlagao u cijelom svijetu. Njegove su slike portreti velikog formata u koje su utkani elementi apstrakcije i simboličkog značenja.

Na tim velikim gesturalnim slikama Andrew Salgado istražuje koncepte koji se odnose na uništenje i rekonstrukciju identiteta – postupak koji on smatra ponovnim promišljanjem konvencija figurativnog slikarstva kroz težnju prema apstrakciji. Salgado dovodi u pitanje prirodu identiteta, pa čak i sam čin slikanja kao nešto monstruozno, alegorijsko ili simbolično. Uključujući klasične arhetipove u neizmjerno inventivan pristup odabranom mediju, Salgadov rad prkosi kategorizaciji.

Njegovi nedavni radovi uključuju kolaž, mješovite medije, pa čak i rukom obojenu i ručno šivanu tkaninu i platno. „Želim vidjeti kako moje slike djeluju neovisno od njihova doslovnog figurativnog temelja te kako bi se mogle dekonstruirati kroz izbor boja, smanjenje oblika i trijumf materijalnosti tako da postanu nešto sasvim nadnaravno.”

Radovi koji će biti izloženi u Laubi producirani su isključivo za potrebe ove izložbe te će javnosti predstaviti jedan zanimljiv i inovativan pristup suvremenom slikarstvu koji nadilazi granice samog medija.

Riječ je o do sada najvećoj izložbi ovog autora, jednom zaokretu od slikarstva ka instalaciji te njegovoj prvoj izložbi na ovom području. Na izložbi će biti predstavljeno preko 70 radova različitih formata od kojih je većina unaprijed rasprodana. Također, za potrebe izložbe u Laubi gradimo scenografiju, niz prostorija te između ostalog i umjetnu plažu.

Partner ovog projekta je Veleposlanstvo Kanade u Zagrebu u svrhu promicanja vrijednosti koje zastupa i sam autor, a to su tolerancija, sloboda i nediskriminacija. Također, Kanada ove godine obilježava 150 godina postojanja te je izložba na svojevrsni način obilježavnje te obljetnice.

Otvorenje izložbe obilježava i 6. rođendan Laube. Prošle godine rođendan smo obilježili izložbom Siniše Majkusa pod nazivom “Megamix”, za koju nam je od strane Hrvatskog društva likovnih umjetnika dodijeljeno posebno priznanje za najbolju izložbu u 2016. godini.

Izložba je također i dio našeg ljetnog programa, koji se odvija u Laubi tijekom ljetnih mjeseci, a ključuje niz izložbi, te popratnih sadržaja poput ljetnog vrta, pop-up shopova, radionica, predavanja projekcija te glazbenih sadržaja.

Vidimo se u Laubi!