Lauba
KUĆA ZA LJUDE I UMJETNOST
HOUSE FOR PEOPLE AND ART
follow us

Search

U sezoni 2019./2020. rezidencijalni skladatelj Hrvatske radiotelevizije bio je Berislav Šipuš te je na narudžbu HRT-a napisao Sinfoniu concertante za violinu i orkestar koju su praizveli violinistica Katarina Kutnar i Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem samoga autora. U planu je bila i praizvedba novoga djela za Zbor HRT-a – Pasije za zbor, soliste, naratora i instrumentalni sastav – no pojava pandemije poremetila je planove.

Sada je prigoda za realizaciju djela o kojemu je, tematizirajući pasiju, skladatelj zapisao: „Riječ pasija ima uistinu mnogo značenja… Svjestan da ta riječ govori već kroz sebe samu o muci, patnji, stradanju…, krenuo sam razmišljati ne samo o patnjama i muci i stradanju jednog čovjeka, već o onoj patnji, muci i stradanju koja i danas obilježavaju naš svekoliki Svijet i naše živote, i koja se sva događaju ljudima, ljudskim bićima koja su tu, pored nas, blizu, ‘iza ugla’ naših malih građanskih života. Stoga će tekstovi, stihovi, dolaziti iz pera različitih pisaca. Velik je to izazov, kao i sastav za koji sam se odlučio: s jedne strane masa ljudskih glasova velikog zbora, solista i naratora, koja će se pokušati oduprijeti snazi velikog broja udaraljki, a s druge strane trenuci meditacija, introspekcije i dramatične nježnosti koje sve zajedno nose samo glasovi dviju harfi, i jedno, usamljeno violončelo…”

Djelo je odgovor skladatelja na izazove trenutka u kojem živimo, potraga za duhovnošću ljudskog bića u vremenima patnje. U njemu je koristio tekstove velikih hrvatskih pjesnika koji su se vrlo često okretali duhovnosti, ljudima i njihovim patnjama: Vesne Krmpotić, Vlade Gotovca, Jure Kaštelana i Antuna Branka Šimića, uz tekst filozofa Seada Alića.

 

Pasija

Zbor HRT-a

Tomislav Fačini, dirigent

Sreten Mokrović, narator

Monika Cerovčec, sopran

Martina Gojčeta Silić, mezzosopran

Roko Radovan, tenor

Marko Špehar, bas

Branimir Pustički, violončelo

Mirjana KriškovićVeronika Ćiković, harfe

Marko MihajlovićHrvoje Sekovanić, Šimun MatišićFran Krsto Šercar, udaraljke

Berislav Šipuš: Pasija

 

Ulazak na koncert moguć je isključivo uz predočenje EU digitalne COVID-potvrde (u elektroničkom ili pisanom obliku). Nošenje zaštitne maske je obavezno.

Ulaznice su u prodaji po cijeni od 50 kuna putem sustava ulaznice.hr i dva sata prije početka koncerta u Laubi.

Umirovljenicima, učenicima, studentima i skupnim posjetima (više od 15 ulaznica) odobravat će se popust od 40 %, a osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, popust od 50 %. Pretplatnici ciklusa Sfumato i ciklusa Kanconijer iz sezone 2019./2020., prema evidenciji pretplatnika, moći će ostvariti 25 % popusta. Popuste je moguće ostvariti kupnjom ulaznice u Laubi. Plaćanje je gotovinsko.

Izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija.