Lauba
KUĆA ZA LJUDE I UMJETNOST
HOUSE FOR PEOPLE AND ART
follow us

Search

Utorak, 12. travnja 2022. u 20 sati

Lauba

Pet stadija žalovanja

Zbor HRT-a

Tomislav Fačini, dirigent

Branimir Pustički, violončelo

Krešimir Seletković: Pet stadija žalovanja, za mješoviti zbor i violončelo (praizvedba)

Nagrađivani skladatelj, profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, aktivan na raznim područjima suvremene hrvatske glazbe, Krešimir Seletković, rezidencijalni je skladatelj HRT-a u ovoj sezoni. U tom je svojstvu već napisao djelo Dystopia koje je praizveo Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Pascala Rophéa u Majstorskom ciklusu 2. prosinca 2021. Prema jednoglasnoj odluci stručnog žirija, djelo je zaslužilo Nagradu grada Čakovca Josip Štolcer Slavenski koja se dodjeljuje za najbolje djelo hrvatskog skladatelja praizvedeno u protekloj godini.

U istom svojstvu rezidencijalnog skladatelja, Seletković je napisao i novo djelo za Zbor HRT-a, uz violončelo, čija nas praizvedba očekuje na pretposljednjem koncertu iz ovosezonskog ciklusa Sfumato u Laubi. Djelo nosi naslov Pet stadija žalovanja prema modelu koji je sastavila psihijatrica Elisabeth Kübler-Ross s ciljem olakšavanja razumijevanja ljudskih reakcija na gubitak i nošenje s posljedicama. Stadiji žalovanja – Poricanje, Ljutnja, Pregovaranje, Depresija i Prihvaćanje – ujedno su stavci djela.

Ulaznice su u prodaji po cijeni od 50 kuna putem sustava ulaznice.hr te dva sata prije početka koncerta u Laubi.

Umirovljenicima, učenicima, studentima i skupnim posjetima (više od 15 ulaznica) odobravat će se popust od 40 %, a osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, popust od 50 %. Pretplatnici ciklusa Sfumato i ciklusa Kanconijer iz sezone 2019./2020., prema evidenciji pretplatnika, moći će ostvariti 25 % popusta. Popuste je moguće ostvariti kupnjom ulaznice u Laubi. Plaćanje je gotovinsko.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je 7. travnja Odluku o prestanku važenja Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprečavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja.

Jedna od bitnih epidemioloških mjera kojom se značajno smanjuje prijenos virusa u populaciji je nošenje zaštitnih maski za lice, stoga Stožer civilne zaštite RH preporuča njihovo korištenje posjetiteljima svih društvenih i javnih okupljanja u zatvorenom prostoru. Preporuka korištenja maski na okupljanjima u zatvorenom prostoru sadržana je u Odluci o nužnoj epidemiološkoj mjeri korištenja medicinskih maski ili maski za lice i nije obveza nego ovisi o individualnoj procjeni i odgovornosti pojedinca.

Izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija.