Lauba
KUĆA ZA LJUDE I UMJETNOST
HOUSE FOR PEOPLE AND ART
follow us

Search

Ovoga puta Laubini gosti stižu iz Nacionalne galerije Makedonije u Skopju – 25 umjetnika, 3 kustosa i 1 izložba. Pridružite nam se u utorak, 30. lipnja 2015. u 19:00 sati na otvorenju i vodstvu izložbom!

“Esencija postojanja” je umjetnički koncept koji se obraća različitim sferama svakodnevice, života, postojanja i percepcija koje iz različitih aspekata promatraju suštinu entiteta, postojanja i funkcioniranja. Time su obuhvaćene geneza ljubavi, duhovnosti, hrane … A ovaj diskurs pokriva i instancu dostojanstva, ideologije, politike i socijale. Kada se govori o temama vezanim za egzistenciju Sartre je najčešće neizbježan, kao i egzistencijalisti koji govore o apsurdnosti socijalnih i društvenih fenomena, tj. o apsurdnosti suštine postojanja. Kritički stavovi o svakodnevnoj egzistenciji u djelima izložbe “Esencija postojanja” mogu se tumačiti u kontekstu dugogodišnje “nepodnošljive težine postojanja” kao parafraze naslova mega-poznatog romana Milana Kundere “Nepodnošljiva lakoća postojanja” te nude različite pojmove kao što je objašnjenje borbe za (ne)moguće emotivno / emocionalno egzistiranje u uvjetima represivnih društvenih sustava.

Razumljivo, tu je i humanistička psihologija Abrahama Maslowa i njegova često eksploatirana teorija hijerarhije potreba. U osnovi njegove piramide potreba nalazi se biološko zadovoljavanje instinktivnih, evolucijskih i fizioloških ljudskih nagona, a postupno “osvajanje” različitih razina ka vrhu piramide postaje sve složenije i rijetko dostižno. Jednostavna interpretacija ove teorije, koja obuhvaća raspored postavljenosti i suodnosa različitih razina potreba i definira da je prijelaz na svaki sljedeći korak uvjetovan zadovoljavanjem prethodnog, postaje složenija zbog temeljne društvene (ne)sigurnosti kao preduvjeta za pružanje osnovnih životnih potreba.

Odabrani umjetnici Ismet Ramičević, Metodi Angelov, Atanas Botev, Vana Urosević, Irena Paskali, Aleksandar Stankovski, Velimir Zernovski, Đorđe Jovanović, Marija Sotirovska, Diana Bogdanovska, Igor Sekovski, Slavica Janeslieva, OPA, Mihaela Jovanovska, kolektiv Zero, Dimče Dimeski, Igor Toševski, Goce Nanevski, Darko Aleksovski, Krunislav Stojanovski, Zenit Balaži, Mirna Arsovska, Zorica Zafirovska, Aleksandar Spasovski i Žaneta Vangeli u svom kreativnom rječniku koriste elemente koji odgovaraju diskursu koncepta dodirujući točke esencijalnosti postojanja na različite načine i iz različitih perspektiva. Nadamo se i vjerujemo da ovim tematskim pregledom dajemo jedan mogući pogled na dio makedonske suvremene umjetnosti.

Kustosi izložbe: Maja Ćankulovska – Mihajlovska, Goranco Gjorgjievski i Ana Frangovska / Nacionalna galerija Makedonije, Skopje

Tekst: Maja Cankulovska – Mihajlovska, Goranco Gjorgievski i Ana Frangovska / Nacionalna galerija Makedonije, Skopje