Lauba
KUĆA ZA LJUDE I UMJETNOST
HOUSE FOR PEOPLE AND ART
follow us

Search

 

Utorak, 21. veljače 2023. u 20 sati u Laubi kući za ljude i umjetnost održat će se peti koncert u ovoj sezoni ciklusa Sfumato Zbora HRT-a. U ovom ciklusu predvodit će ga maestro Veton Marevci. Mladi dirigent od 2020. godine djeluje kao dirigent zbora Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, a iza sebe ima nastupe u splitskom i zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu te uz Zagrebačku filharmoniju, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a. Uz to, ravnao je i Slovenskom filharmonijom, Crnogorskim simfonijskim orkestrom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom te Zadarskim komornim orkestrom. Godinama je umjetnički voditelj Karlovačkog komornog orkestra. Dobitnik je nagrade Mladi glazbenik godine, koju mu je za 2018. dodijelila Zagrebačka filharmonija.

Od 2016. redovito surađuje sa Zborom HRT-a, a ovo će mu biti drugi nastup u ciklusu Sfumato. Program donosi izbor svjetovnih a cappella skladbi, uglazbljenja narodnih i pjesničkih stihova, iz pera Zoltána Kodályja, Gustava Holsta, Ralpha Vaughana Williamsa, Johna Ruttera, Edwarda Chapmana, Francisa Poulenca i Jakova Gotovca.

„Program od gotovo sat vremena koji se izvodi a cappella, sastavljen od narodne i umjetničke glazbe različitih tehničkih i estetskih zahtjeva, na čak četiri europska jezika, program je kakav na najvišoj profesionalnoj razini može izvesti samo jedan ansambl u Hrvatskoj, Zbor HRT-a“, najavio je maestro Marevci program, otkrivši pobliže i kakve nas skladbe očekuju:

„Program započinje dvjema skladbama mađarskog skladatelja, etnomuzikologa i pedagoga Zoltána Kodálya. Prvu od njih, Este (Večer), Kodály je napisao u mladenačkoj fazi, no ona je vrlo zrela i skladana je pod utjecajem njemačkog romantizma, posebice Johannesa Brahmsa. Slijedi Túrót eszik a cigány (Ciganin pojede sir), tradicionalni napjev, u originalu zapisan za djevojački zbor. Upravo su rad na mađarskom folklornom idiomu te želja za pisanjem dječjih skladbi dvije najvažnije značajke Kodalyjeva stvaralaštva.

Centralna skladba programa je ciklus Osam francuskih šansona, francuskog skladatelja i pijanista Francisa Poulenca pisana na osam popularnih francuskih tekstova. Poulenc nastavlja tradiciju renesansnih skladatelja šansona kao što su Clément Janequin i Claudin de Sermisy, uz osjetan utjecaj korala Johanna Sebastiana Bacha. Pjesme su različitih karaktera, od sentimentalnog i melankoličnog do plesnog i duhovitog, a protkane su ljubavnim i pejzažnim motivima, kao i motivima svakodnevice.

Kolaž engleskih tradicionalnih balada u obradama Gustava Holsta, Ralpha Vaughana Williamsa, Johna Ruttera i Edwarda Chapmana posebno plijeni svojim veličanstvenim romantičkim nabojem. Pjesme su najvećim dijelom prikupljene i zapisane u 18. i 19. stoljeću, ali neke datiraju još iz kasnog srednjeg vijeka i renesanse. Balade u kojima je obrađen odnos muškarca i žene kroz različite životne situacije, uz zadivljujuću paletu emocija, nezaboravna je glazbena poslastica za publiku, kao i za nas izvođače.

Program završava dvjema skladbama hrvatskog genijalca, Jakova Gotovca, Dvije pjesme čuda i smijeha na narodne tekstove. Pjesme su duhovite i pune mladenačkog zanosa, u prepoznatljivom Gotovčevom glazbenom stilu.“

 

 

Pojedinačne ulaznice po cijeni od 6,50 EUR (48,97 kn) dostupne su putem sustava ulaznice.hr i na blagajni Laube dva sata prije početka koncerta.

Za umirovljenike, učenike, studente i skupne posjete (više od 15 ulaznica) odobravamo popust od 40 %. Osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, odobravamo popust od 50 %.
Popuste je moguće ostvariti kupnjom ulaznice u Laubi. Plaćanje je gotovinsko.

Izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija.