Lauba
KUĆA ZA LJUDE I UMJETNOST
HOUSE FOR PEOPLE AND ART
follow us

Search

U utorak 18. rujna 2018. s početkom u 20 sati održat će se otvorenje izložbe Hrvoja Urumovića „Kad dječak odraste“

Pod nazivom „Kad dječak odraste“ akademski kipar Hrvoje Urumović izložit će svoje prostorno ambijentalne kiparske instalacije nastale u razdoblju od 2010. do 2018. godine. Urumović se istaknuo među mlađom generacijom hrvatskih kipara s prepoznatljivim radovima u kojima se koristi motivima iz umjetnosti, pop kulture, filma i stripa, medija i svakodnevice kako bi ocrtao apsurde suvremenog društva. Urumović pretežno radi u mediju klasičnog kiparstva i ne bježi od klasičnog skulptorskog pristupa, ali mu daje stripovski, pa čak i karikaturalni karakter.
Radovima na izložbi zajednički su elementi humora, apsurda, ludizma, ironije, postupci reinterpretacije, korištenje ready-madea i pop arta, kao i njihovo međusobno ispreplitanje.
Izložba ostaje otvorena do 29. rujna.

Hrvoje Urumović (Sarajevo, 1976.) studirao je i diplomirao kiparstvo 2000. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Stipe Sikirice. Magistrirao je 2003. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani kod mentora prof. Dušana Tršara. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi. Autor je desetak javno izvedenih radova te je sudjelovao na nekoliko natječaja za spomeničke projekte. U svome dosadašnjem umjetničkom radu izražavao se raznim materijalima te raznim likovnim i vizualnim medijima. Od 2000. godine član je HDLU-a, a od 2004. godine član je i HZSU-a. Radi na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci kao predstojnik katedre kiparstva.