Lauba
KUĆA ZA LJUDE I UMJETNOST
HOUSE FOR PEOPLE AND ART
follow us

Search

Lauba s ponosom najavljuje povratak jedne od najistaknutijih hrvatskih umjetnica, Ivane Franke, u svoj galerijski prostor. Umjetnica s berlinskom adresom u Kući za ljude i umjetnost u sklopu izložbe ‘Apercepcija (Radovi iz kolekcije, +)’ od 20. travnja do 3. svibnja izlagat će radove iz Laubine kolekcije – Centar, Pod (koautori Damir Očko i Silvio Vujičić), Instants of Visibility (originalno izložen u zagrebačkome Umjetničkom paviljonu, a kasnije u Italiji i Francuskoj) i Latency, s kojom je samostalno predstavljala Hrvatsku na 52. Venecijanskom bijenalu, kao i neke novije i stare radove, ekskluzivno dopremljene iz Berlina, koji su dostupni za akviziciju.

 

Ivana Franke, Foto: Tomislav Cetkovic

 

Majstorica velebnih i intrigantnih prostornih instalacija, čiji se projekti izlažu u brojim međunarodnim institucijama neizmjernog umjetničkog kalibra, često se izražava kroz konstruktivističku i optičku umjetnost te problematizira odnose realnosti i perceptivnih i kognitivnih procesa, oslanjajući se na čvrstu podlogu neuroznanosti. Kroz minimalističke svjetlosne instalacije u zamračenim ambijentima simbolički dokida granice prostora i preispituje mentalne procese gledatelja u susretu s vizualnim podražajima, a kroz medij crteža i grafika bavi se matematičkim znanjem kao jednim od modusa istine svijeta i svemira. Korištenjem transparentnih materijala otvara mogućnost pojavljivanja sumnje u točnost percepcije te se poziva na iluzorne fenomene koji naše poimanje prostornih dimenzija čine nejasnim, otvarajući nas ka mogućnosti da prostor egzistira neovisno o nama, da mu dimenzije nisu statične.

 

 

Latency, fotografije: Goran Vranic, Viktor Popovic

 

Nagrađivana brojim nagradama, između ostalih i godišnjom nagradom za likovnu umjetnost Josip Račić te prepoznata od strane MoMA-e PS1 u New Yorku, muzeja Deutsche Guggenheim u Berlinu, zbirke Peggy Guggenheim u Veneciji, Museum of Old and New Art u Hobartu na Tasmaniji, Reykjavik Art Museum-a na Islandu i Sharjah Art Foundation-a u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Ivana Franke autorica je impozantne instalacije ‘Entanglement is a fragile state’ u crkvi Église Saint-Nicolas de Caen, zaštićenom spomeniku u Normandiji, site-specific instalacije na Manifestu 7 u Bolzanu, te gigantske instalacije ‘Room for Running Ghosts’ kojom je pridonijela stvaranju prvog hrvatskog design hotela u Rovinju. Sudjelovala je na studijskim programima pri Institutu za istraživanje prostora u Berlinu i Centru za suvremenu umjetnost u Kitakyushu te je pozvana na brojne najvažnije međunarodne manifestacije od kojih valja istaknuti Bijenale u Shanghai-u te Arhitektonsko i Umjetničko bijenale u Veneciji na kojima je predstavljala Hrvatsku.

 

Instants of Visibility, fotografija: Kristina Lenard

 

U Kući za ljude i umjetnost osim prije spomenutih radova Franke će izlagati brojne grafike i crteže na aluminiju, plexiglassu i papiru, dostupne za akviziciju. Kao još jedna u nizu suradnja Laube i jedne od najistaknutijih predstavnica hrvatske suvremene umjetničke scene u svijetu, ‘Apercepcija’ predstavlja atraktivni i uzbudljivi projekt, kao i događaj od iznimne kulturne važnosti za zagrebačku publiku.

 

Otvorenje izložbe održat će se 20. travnja u 20 sati, a na 

 

Radno vrijeme izložbe bit će PON-SUB od 12 do 21, a ulaznice će se naplaćivati prema sljedećoj tarifi:
Redovne ulaznice: 50 kuna
Umirovljenici/studenti/kvartovska ulaznica: 25 kuna
Članovi: besplatno