Lauba
KUĆA ZA LJUDE I UMJETNOST
HOUSE FOR PEOPLE AND ART
follow us

Search

U svojim kalendarima zabilježite da je četvrtak 6.3. rezerviran za jedno otvorenje – izložbu Stanka Abadžića “Prag”. Prošle smo godine predstavili izložbu “Pariz – skice za portret grada”, a ove godine predstavljamo ciklus “Prag”. Izložbu prati I istoimena fotomonografiju u izdanju izdavačke kuće Meandarmedia. Otvorenje izložbe i promocija fotomonografije održat će se 6. ožujka od 19 sati, a izložbu ćete imati priliku pogledati do 29. ožujka 2014.

Čekajući na otvorenje, pročitajte što je o ciklusu napisala Marija Tonković.

“Izborom motiva, načina gledanja, te crno bijele tehnike, ove fotografije kao da su snimljene pola stoljeća ranije. Na tragu novog objektivizma i neorealizma 20-ih i 30-ih godina prošloga stoljeća Abadžić bira dijelove Praga u kojima vlada duh prošlosti, ambijente koji se nisu mijenjali. Stare ulice, izlozi, kavane…, starinske frizure i na isti način odjeveni likovi u kafkijanskim vizurama stvaraju fotografije rafinirane sjete i melankolične elegancije. Intimizam autorova osobnog kadriranja Praga, naglašenog retropristupa zaobilazi sve oznake suvremene civilizacije. Riječ je o takozvanoj “subjektivnoj dokumentarnosti” gdje fotograf-redatelj restaurira prizor s nekom namjerom, ne reporterskom, već onom ciljanog djelovanja, prebacujući faktografiju u poruku…”
(iz predgovora Marije Tonković)

 

otvorenje: 06.03.2014. u 19h // Laubatalk: razgovor s umjetnikom moderira kustosica Morana Matković

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Stanko Abadžić rođen je 1952. u Vukovaru, Hrvatska. Deset je godina radio kao fotoreporter Vjesnika. U tom razdoblju nastaju njegove poznate reportaže iz Tunisa, Malte,Turske i drugih zemalja. Od 1991. godine nadalje boravi većinom u inozemstvu. Iskustvo Praga značajno utječe na njegov prepoznatljiv fotografski rukopis. U Češkoj je realizirao brojne skupne i samostalne izložbe, a najveća retrospektivna izložba priređena mu je u praškoj galeriji Dom Jozefa Sudka. 2002. godine vraća se na hrvatsku fotografsku scenu velikom izložbom u Muzeju Mimara, gdje izlaže i svoj najpoznatiji praški ciklus, In absentia. Abadžić je samostalno izlagao u mnogim europskim zemljama (Češka, Hrvatska, Njemačka, Portugal, Švicarska, Španjolska i dr.) te u Argentini, Sjedinjenim Američkim Državama i Japanu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Abadžićeve fotografije nalaze se u zbirkama Moderne galerije u Zagrebu, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, te brojnim svjetskim javinim i privatnim umjetničkim zbirkama. Živi i radi u Zagrebu.