Lauba
KUĆA ZA LJUDE I UMJETNOST
HOUSE FOR PEOPLE AND ART
follow us

Search

Prisjećaju se, osvrćući i preispitujući odnos anonimnosti i pseudonima, Lauba – Kuća za ljude i umjetnost izlaže radove iz kolekcije kojima donosi presjek djelovanja jednog od najinteresantnijih umjetnika mlađe generacije – Brune Pogačnika Tremowa. Izložbom “Street under Balcony“ po prvi će puta biti objedinjeni njegovi radovi od 2008. godine nadalje koje je službeno potpisivao različitim imenima – Filijo, Puma 34 te kao kolektiv Tarwuk (s Ivanom Vukšić).

Pod pseudonimom Puma34 stekao je kultni status u street artu. Stvarao je po ulicama brojnih europskih i američkih gradova, a ponajviše u rodnom Zagrebu. Kako je jednom prilikom naveo, bezobzirnost ulice, taj punk element slobode koji postoji na cesti nastojao je prenijeti u zrelost galerijskog prostora. Tako od petka, 10. srpnja u galerijskom prostoru možete vidjeti rad (Bruno Pogačnik i OKO) koji je Lauba sa zida u Branimirovoj pod okriljem noći izmjestila i posvojila. Istovremeno će se publici predstaviti rijetko viđeni radovi iz tog perioda koje uvelike obilježava kompozicijski spretno istraživanje vizualnog gomilanja i kolažnih postupaka – dovoljno grotesknih, ali i zaigranih, eksperimentiranje s tehnikama, a sve isprepleteno osobnim pričama i apokalipsama. Među ostalima bit će predstavljen poliptih Data Book on Hydrocarbons (1), Priča o Jacku Trbosjeku te Porinuće Titanika. Recentnija ostvarenja i smjer autor razotkrit će kroz kolektiv Tarwuk koji čini s Ivanom Vukšić.

Bruno Pogačnik Tremow diplomirao je 2008. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Zlatka Kesera te 2014. na Columbia University, School of the Arts, New Yorku. Jedan je od najvažnijih aktera na hrvatskoj umjetničkoj sceni na kojoj je izgradio prepoznatljiv vizualni jezik kroz crteže, kolaže i instalacije. Sudjelovao je na izložbama Nestalna izložba Zbirke Filip Trade, Lauba, Mogag Galerie, Tokyo, 5 portreta 2, Luksemburg, 45. zagrebački salon. Pod svojim imenom prvi je puta samostalno izlagao 2011. u Laubi.
Umjetnički duo TARWUK čine Bruno Pogačnik Tremow i Ivana Vukšić. Žive i rade na relaciji New York – Zagreb. U svome radu kroz crteže, slike, skulpture i video istražuju područja nepoznatoga, onostranoga i poetski nedodirljivog. Recentne izložbe su ‘Ti živiš već hiljadu godina’, team gallery, ‘Beside Myself’ JTT, ‘Tužni Rudar’ 15 Orient, ‘21070621-141332(2)’ MLU, Osijek, i ‘Tout est pret. Au premier signal que vous nous enverrez de Tireste, tous se leveront en masse pour l’independance de la Hongrie. Xrzah’ u Etnografskom Muzeju Istre, Pazin.

Izložba ostaje otvorena do 22. kolovoza 2020.