Lauba
KUĆA ZA LJUDE I UMJETNOST
HOUSE FOR PEOPLE AND ART
follow us

Search

U subotu 7. travnja s početkom u 18 sati u Laubi – kući za ljude i umjetnost održat će se predstavljanje projekta Family Tales, autorice Jelene Ribić Pavelić. Riječ je o jedinstvenom projektu pisanja personaliziranih priča namijenjenih djecu koja trebaju originalan dar, utjehu, potporu…

U Hrvatskoj preko 2000 mladih osoba odrastaju u domovima za nezbrinutu djecu. Jelena je oformila zajednicu pisaca koji kreiraju personalizirane bajke za djecu u domovima bazirane na iskustvima pojedinog djeteta kojima je cilj povećanje razine samopouzdanja te smanjenje straha i trauma. Uz individualizirane bajke, svakom od njih će biti na raspolaganju individualna i dugoročna emotivna podrška. Mi živimo u svijetu u kojem učimo djecu da vjeruju u Djeda Božićnjaka, ali ih nekako ne uspijevamo naučiti da vjeruju sami u sebe, barem na 5 minuta.

Počevši s pisanjem personaliziranih priča za djecu svojih prijatelja, nije trebalo dugo da Jelena prepozna potencijal koje takve priče imaju za utjecaj na život djeteta. Ubrzo nakon toga, počela je koristiti svoje priče kao alat za poučavanje koji će djeci ponuditi potporu i vođenje u prevladavanju izazova s kojima se suočavaju – od malenih problema poput neprepoznavanja važnosti odlaska u krevet u određeno vrijeme do onih koji su na razini problema zlostavljanja i zanemarivanja.

Jeleninim projektom danas su oduševljeni i psiholozi, a u suradnji s jednom od najvećih zajednica roditelja u Velikoj Britaniji, organizira program ohrabrivanja mama da same pišu priču.

Potencijal projekta „Family Tales“ prije dvije godine prepoznala je i Zaklada Reach for Change Hrvatska. Otada ju aktivno podržava kroz svoj Inkubator program namijenjen razvijanju društvenih poduzetnika i njihovih projekata koji poboljšavaju živote djece. U Hrvatskoj Zaklada Reach for Change djeluje uz neizmjernu partnersku pomoć Tele2, a uz Jelenu, trenutno podržava još 9 društvenih poduzetnika.

Razgovor s Jelenom Ribić vodit će Marija Mažić iz Zaklade Reach for Change