Lauba
KUĆA ZA LJUDE I UMJETNOST
HOUSE FOR PEOPLE AND ART
follow us

Search

Izložba i site-specific instalacija Kristine Lenard „Izvan granica“

14.11. – 08. 12. 2011.

Lauba i Društvo arhitekata Zagreba surađuju! Zajedno predstavljamo program DAZ-a pod naslovom Misli prostor/Think Space, na kojemu  DAZ radi već godinu dana. Radi se o četiri konceptualna međunarodna natječaja za mlade vizualne umjetnike i arhitekte na goruću temu granica: urbanih, geopolitičkih, ekoloških i moralnih, a u Laubi ćemo: prezentirati izložbu odabranih radova s natječaja (14.11. – 23. 11. 2011), zatim održati nekonferenciju (18. 11. – 20.11. 2011.), te producirati i site-specific instalaciju Kristine Lenard (14. 11. – 08.12. 2011.).

Think Space nastoji potaknuti dijalog između svjetski poznatih i priznatih autora te velikog broja stručnjaka i studenata arhitekture, dizajna, krajobrazne arhitekture, humanističkih znanosti i umjetnosti iz cijeloga svijeta kroz formu natječaja i oko zadane godišnje teme.

Četiri ovogodišnja natječaja istražuju temu Granica i nastoje proizvesti katalog uvjeta suvremenog života u društvenim, političkim i kulturnim sferama, te katalog arhitektonskih rješenja za iste. Međunarodni žiratori oblikovali su  natječajne zadatke za natjecatelje: Urbane granice: Shohei Shigematsu; Geopolotičke granice: Teddy Cruz; Ekološke granice: François Roche i Moralne granice: Hrvoje Njirić. Dodatne informacije o programu Misli prostor / Think Space: Granice pogledajte ovdje

Kruna i veliko finale programa Misli prostor/Think Space nekonferencija ‘Izvan Granica’ omogućit će sudionicima i pobjednicima iz četiri međunarodna natječaja da se u Zagrebu susretnu sa svjetski poznatim arhitektima koji su žirirali natječaje, te da uživo razmjene ideje i predstave koncepte svojih radova. Osim predstavljanja radova na skupu ‘Izvan Granica’ bit će organizirana i svečana dodjela nagrada pobjednicima kroz četiri natječaja iz godišnjeg ciklusa te izložbe nagrađenih projekata. Uskoro kreću prijave za nekonferenciju,  pratite novosti na stranicama programa

U sklopu projekta Misli prostor/Think Space, Kristina Lenard će u prostoru Laube po prvi puta napraviti site-specific instalaciju, dakle rad koji će se moći vidjeti u svojoj originalnoj formi na licu mjesta, a ne kao što je uobičajeno za umjetnicu – u formi fotografije smještene u lightbox. Lenard je u dosadašnjem radu gradiča instalacije u studiju koje kasnije fotografira i izlaže u formi fotografije unutar lightboxa. Instalacije služe samo i isključivo kao objekt za fotografiranje.

Iako je po obrazovanju kiparica, u svom radu često se koristi fotografijom, konstrukcijom i dupliciranjem stvarnosti, odnosno Lenard najčešće koristi efekt zrcala. Kroz fotografije svojih zrcalnih instalacija obično navodi promatrače na pomisao da je prilikom izvedbe rada korišten Photoshop, no to su samo precizne kompozicije u prostoru kojima umjetnica postiže svoj cilj –  aktivira percepcije promatrača.

 

Kristina Lenard završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Na studijskim usavršavanjima boravila je u Krakowu (Poljska, Akademija likovnih umjetnosti) i Goteborgu (Švedska, Umjetnička akademija Valand). Izlagala je na dvadesetak samostalnih i skupnih izložaba u Hrvatskoj, Sloveniji, Japanu, Austriji, Njemačkoj i Švedskoj. Dobitnica je dvije stipendije (Kulturkontakt u Austriji i Stipendija Mino u Japanu) i Nagrade publike na 9. trijenalu hrvatskog kiparstva 2006.