Lauba
KUĆA ZA LJUDE I UMJETNOST
HOUSE FOR PEOPLE AND ART
follow us

Search

Kao uvertiru u Laubin jesenski program pozivamo vas na otvorenje nove izložbe umjetnice Marije Koruge pod nazivom Prisutne koja će se održati u utorak 27. kolovoza 2019. u 20 sati. Izložba ostaje otvorena do 10. rujna.

Nastavljajući se na svoje prethodne projekte koji su se bavili reinterpretacijom svjetske i hrvatske povijesti likovnih umjetnosti (serije slika “Obična promatračica“, „Iz povijesti“), novi ciklus radova Marije Koruge koji izlaže u Laubi tematski obuhvaća povijest hrvatskih znanstvenica i umjetnica koje nisu isključivo unutar likovnih područja: Vesne Parun, Marije Monterisi, Bare Kramarić, Dore Filipović, Ane Maletić, Renate Kroneisl-Rucner, Dore Pejačević, Zdenke pl. Makanec i Mire Hercigonja.

Svojim slikama Marija Koruga kontinuirano propituje rodni, umjetnički i nizove drugih proživljenih i mogućih identiteta u odnosu na prirodne i društvene okvire. Ovim ciklusom skreće fokus na pitanje ženskog rada i potrebu za njegovim vrednovanjem. Izložbom crteža i akvarela velikog formata nastalih temeljem istraživanja o znamenitim hrvatskim ženama kroz povijest upućuje na potrebu da se povijest redefinira i interpretira kroz suvremenu prizmu.

Potreba je to da se preispita i način na koji čitamo povijest i na koji nam se povijest predočava. Formiranje znanja u bliskom je suodnosu s moći. Zahtjev za valorizacijom žena kroz povijest u određenim područjima rada, ne samo da unosi promjene ono što se proučava i što postaje relevantno za istraživanje, već i propituje postojeće discipline i s političkog stajališta. (Griselda Pollock, Vision and Difference). Marija Koruga svoje istraživanje započela je proučavanjem knjige Luke Boršića i Ivane Skuhala Karasman „Naše žene“, koja predstavlja leksikon znamenitih žena Hrvatske od 10. do 20. stoljeća. Na temelju životne priče koja ju je privukla, ili pak vizuala povezanog uz pojedinu priču, nastaju kompozicije izuzetne prozračnosti i snažnog meditativnog pristupa. Motivi na slikama proizlaze iz rada određene umjetnice, odnosno njezinog djelovanja, te su na jedan način Marijina projekcija, koja čak i kada ostaje samo prvotno asocijativna, ne umanjuje snagu prenošenja likovne poruke. Štoviše, upravo takav pristup daje novu dimenziju shvaćanju njihovih osobitosti. Marijine slike nenametljivo govore o važnosti njihove prisutnosti u određenim područjima znanosti ili umjetnosti i tragu koje su ostavile, uvodeći ih tako i u naša neposredna okruženja.

Marija Koruga izabire segment(e) njihovih života koji su ovog puta samo dijelom biografski elementi. Na taj način njihove se priče isprepliću, ona ulazi u odnos s njihovom osobnošću, u dijalog, posve intiman proces, i zbog toga je krajnji rezultat često sentimentalnog naboja. Svjesno se odlučuje za velike formate koji nekad nisu bili mogući u ženskom slikarstvu, ukazujući na monumentalnost njihovih ličnosti, indirektno redefinirajući i vlastitu poziciju slikarice. Ovim ciklusom nastoji skrenuti pozornost i potaknuti istraživanja i o onima manje poznatima, a samo dvojako značenje naziva izložbe ukazuje ne samo na prisutnost značajnih ženskih figura kroz povijest već i na promišljanje ženske pozicije danas.

Marija Koruga rođena je 1988. u Zagrebu. Magistarski studij slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu završava 2012. u klasi profesora Zlatka Kauzlarića Atača. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Izlagala na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj, Francuskoj, Sloveniji, Austriji i Njemačkoj. Žensko pitanje u kontekstu suvremene umjetnosti otvara ciklusom „Obična promatračica” u Radničkoj galeriji i na Salonu mladih 2018., a temom se nastavlja baviti novim ciklusom „Iz povijesti”. Fondacija „Erste fragmenti“ dodjeljuje joj otkupnu nagradu za sliku „Gelada Baboon“ 2014. Njezine slike bile su dio filmskih scenografija za hrvatske i europske produkcijske kuće, uključujući i BBC. Boravila je na umjetničkoj rezidenciji „Cité des Arts Paris“ 2016. te na rezidenciji „Dekonstrukcija slike“ u Leipzigu 2018. Živi i radi u Zagrebu i Berlinu.

http://www.marija-koruga.com/

Istu večer otvaramo izložbu umjetnice Ivane Tkalčić.

U dvorištu Laube nastupit će Mormorsmor – rezident DJ promotorskog kolektiva Živa Muzika (https://www.facebook.com/zivamuzika), polovinka DJ dua Tajga&Tundra (https://soundcloud.com/tajga-tundra) i trećinka DJ molekule Ćelija (https://www.facebook.com/tschelia).