Lauba
KUĆA ZA LJUDE I UMJETNOST
HOUSE FOR PEOPLE AND ART
follow us

Search

Lauba ponosno predstavlja izložbu “Prolazi” Marijane Stanić. Otvorenje će se održati u ponedjeljak 21.3. u 20 sati i poštivat će se propisane epidemiološke mjere.
“Ako bi netko opisao sva vrata koje je zatvorio i otvorio, sva vrata koja bi želio ponovno otvoriti, morao bi ispričati priču o svom cijelom životu.”
Gaston Bachelard, Poetika prostora
Izložba Prolazi Marijane Stanić obuhvaća autoričine radove nastajale od 2004. godine poput Kućica za ptice, Balkona, Malena je ptica prepelica, al’ obori konja i junaka, Happy endings, Slatki život i drugih, uključujući i najnoviji rad, složenu audio instalaciju Prolazi. Potonja postaje prostorno središte nastalog multimedijalnog ambijenta u kojemu svaki od radova predstavlja točku zaustavljanja, petlju iz koje autorica gradi naraciju o sanjarenju i fantazmama, prostranstvima želja i ograničenjima uma. To je nesigurni i krhki krajolik, fragilna izmaštana konfiguracija temeljena na estetici mehaničkih igračaka, pop kulture i kiča. No sanjarenja, čime bi se mogle okvalificirati njezine strategije nisu, o čemu nam govori i Bachelard „u svim prilikama fenomen komotnosti i opuštanja.“ Ne radi se stoga o oniričkim vizijama, već o konstitutivnim, pa i subverzivnim poetikama. Vratimo li se na galerijski postav izložbe Prolazi, vidjet ćemo da ni ovdje nije riječ tek o inscenaciji izmaštanog prostora, već je svaki rad konstitutivna mikrosituacija, instalacija koja u sebi sadrži pokret ili nas potiče na kretanje. No to je, čini se, izlaz u bezizlazno, istovremeni prolaz u neizmjerno i zapetljaj u mjestu. (iz predgovora I. Bekić)
Marijana Stanić rođena je 1971. u Zagrebu. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2003. godine. Profesionalno područje djelovanja vezano je uz vizualnu kulturu i likovnu umjetnost kroz vlastiti umjetnički rad i društveno angažirane projekte udruge 90-60-90 / Platforma za suvremenu umjetnost. Voditeljica je Galerije 90-60- 90 / Pogon Jedinstvo i likovna umjetnica.
Od 2001. aktivno se bavi umjetničkim radom te je izlagala na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. U svom umjetničkom radu kreće se unutar širokog raspona multimedijalnih radova od crteža, audio, video i svjetlosnih instalacija, radio drame, objekta i art game-a. U potrebi za preispitivanjem slike svijeta u kojem živimo, problematizira sustav vrijednosti suvremenog društva, konzumerizam i prezentacije stvarnosti, te istražuje modele svakodnevne komunikacije i odabire životnih strategija. Marijanini radovi se baziraju na estetici dječjih igračaka, kiča i sitne galanterije, a teme često dotiču opća mjesta maštarenja s ironijskim odmakom. Članica je HDLU-a i HZSU-a. Živi i radi u Zagrebu.
Radno vrijeme izložbe bit će PON-SUB od 12 do 21, a ulaznice će se naplaćivati prema sljedećoj tarifi:
Redovne ulaznice: 40 kuna
Umirovljenici/studenti/kvartovska ulaznica: 20 kuna
Članovi: besplatno