Lauba
KUĆA ZA LJUDE I UMJETNOST
HOUSE FOR PEOPLE AND ART
follow us

Search

8. — 22. 03. 2019.

Matko Vekić – Dvojbe i komplementarnosti

 

U petak, 8. ožujka s početkom u 19 sati održat će se otvorenje izložbe Matka Vekića pod nazivom Dvojbe i komplementarnosti.

Na izložbi je predstavljen presjek umjetnikova stvaralaštva kroz povezivanje i suprotstavljanje radova iz različitih ciklusa koji su nastali od 1995. do danas.

Slikar Matko Vekić je kroz dva i pol desetljeća u umjetničkom stvaranju  prošao iznimno zanimljiv spektar problema i motiva nametnuvši se kao jedan od najozbiljnijih i najproduktivnijih autora u suvremenoj hrvatskoj likovnoj umjetnosti. U svojim slikarskim ciklusima bavio se različitim sustavima znakova i motiva kao što su kukci i automobili, električni stupovi i gradilišta, trgovi i pečeni janjci, zahodi i stadioni, rovokopači i dizalice, oblaci i elementarna priroda, maske, bilderi i manekenke.  Iako se radi o naizgled vrlo udaljenim tematskim cjelinama, one su povezane autorovom jedinstvenom slikarskom interpretacijom. Baz obzira radi li se o motivima dokumentarne, figurativne, realne ili nadrealne prirode ili o igri asocijacija i ikoničko-metaforičkih kombinacija, Matko Vekić smješta ih u aktualni kontekst i nenametljivo im pridodaje kritički stav o suvremenim društvenim procesima, pokazujući kako se i u tradicionalnim slikarskom mediju, mogu vrlo kvalitetno postaviti ključna pitanja za pojedinca i društvo.

Izložba je prodajna i ostaje otvorena do 22. ožujka.

Matko Vekić rođen je 1970. u Zagrebu.  Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1995. godine, u klasi prof. Đure Sedera. Priredio više od 40 samostalnih izložbi, bio je sudionik likovnih kolonija u Hrvatskoj i inozemstvu, izlagao je na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i na međunarodnim likovnim manifestacijama. Predstavljao je Hrvatsku selekciju dvaput u Kairu, 2006. na 10th i 2010. na 12th Cairo Internationale Biennale, te 2009. godine u Veneciji, na 53rd International art exhibition La Biennale di Venezia. Za svoj rad višestruko je nagrađivan.