Lauba
KUĆA ZA LJUDE I UMJETNOST
HOUSE FOR PEOPLE AND ART
follow us

Search

Utorak, 26. listopada 2021. u 20 sati

 

Diapason d’Or, Nagrada njemačkih kritičara, nominacija za Grammy – samo su neka od priznanja nizozemskom velikanu zborskog muziciranja, dirigentu Danielu Reussu. Jedan od najvećih autoriteta na području vokalne, zborske glazbe, Daniel Reuss vodio je ili vodi niz ansambala čije izvedbe jednoglasno nailaze na oduševljenje publike i pohvale kritičara. Cappelu Amsetrdam doveo je do statusa profesionalnog ansambla i najtraženijeg u Nizozemskoj. Kao umjetnički ravnatelj i šef dirigent Komornog zbora RIAS iz Berlina osvojio je i Diapason d’Or i Nagradu njemačkih kritičara za diskografska dostignuća. Kao umjetnički ravnatelj Estonskog filharmonijskog komornog zbora, uz Cappellu Amsterdam, bio je nominiran za Grammy 2010.Kao gostujući dirigent pozivan je na suradnje s vodećim ansamblima diljem Europe, primjerice uz Akademie für Alte Musik, MusikFabrik, Vocal Consort Berlin, Rotterdamsku filharmoniju i Orchestra of the Eighteen Century. Od 2014. djeluje kao umjetnički ravnatelj ansambla Vocal Lausanne. Kao „predani ne-specijalist“ dirigira repertoar u rasponu od 13. stoljeća do danas.

Zbor HRT-a, solisticu Sonju Runje, te pijaniste Viktora Čižića i Petra Krokara, predvodit će u programu koji tematizira duhovnost kroz osebujna vokalna suzvučja estonskog minimalista Arva Pärta, intimni doživljaj Lamentcija proroka Jeremije u rukopisu američkog skladatelja Davida Langa, te remek-uglazbljenja Johannesa Brahmsa stihova ključnih figura njemačkog romantizma – Friedricha Hölderlina i Johanna Wolfganga von Goethea.

Ulaznice po cijeni od 50 kuna u prodaji su putem sustava ulaznice.hr te dva sata prije početka koncerta u Laubi. Ulazak je moguć uz predočenje COVID-potvrde.

Umirovljenicima, učenicima, studentima i skupnim posjetima (više od 15 ulaznica) odobravat će se popust od 40 %, a osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, popust od 50 %. Pretplatnici ciklusa Sfumato i ciklusa Kanconijer iz sezone 2019./2020., prema evidenciji pretplatnika, moći će ostvariti 25 % popusta. Popuste je moguće ostvariti kupnjom ulaznice u Laubi. Plaćanje je gotovinsko.

Izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija.

 

Molitva

Daniel Reuss, dirigent

Sonja Runje, alt

Viktor ČižićPetar Krokar, klavir

Johannes Brahms: Rapsodija za alt, muški zbor i klavir, op. 53

Johannes Brahms: Schicksalslied, za mješoviti zbor i klavir četveroručno, op. 54

Arvo Pärt: Da pacem Domine

Arvo Pärt: Molitva nakon kanona (iz: Kanon pokajanen)

David Lang: Solitary