Lauba
KUĆA ZA LJUDE I UMJETNOST
HOUSE FOR PEOPLE AND ART
follow us

Search

Pozivamo vas na otvorenje izložbe Zorana Marinovića pod nazivom “Minuta šutnje”, u subotu, 22. travnja u 19 sati.

Izložba je rezultat suradnje National Geographica i Laube povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje. Nakon otvorenja slijedi već tradicionalni Laubatalk – razgovor s umjetnikom, koji će i ovog puta moderirati kustos Laube, Mario Guček Andromak.

“Kad riječi postanu nejasne, usredotočit ću se na fotografije. Kad slike postanu nedovoljne, zadovoljit ću se tišinom.”
― Ansel Adams

Pssst – šutnja može biti glasna!

Najzanimljivije reportaže diljem svijeta govore o odlučnosti osvajanja Marsa, Jupiterovih satelita, o kolonijama Zemljana na drugim nebeskim tijelima. Zašto to želimo? Odgovor je jednostavan – jer smo matični planet, svoju predivnu plavo-zelenu Zemlju, doveli na rub opstanka. Pretjerano smo se namnožili, pretjerano iscrpljujemo njezine resurse, previše smo je onečistili svojom industrijom i ratovima, previše smo života, vrsta već istrijebili i ne namjeravamo se zaustaviti. Zemlja grca pod jarmom čovjeka. Govori nam o svojoj boli, ali te riječi očito nisu dovoljne. Kao što reče slavni fotograf Ansel Adams – kad riječi ne dopiru do ušiju, valja posegnuti za fotografijama. Zorno predočiti ljudima što činimo planetu i samima sebi.

Dubrovčanin Zoran Marinović proteklih je dvadesetak godina svojim objektivom bilježio užase na Zemlji u Afganistanu, Liberiji, Sijera Leoneu, Kolumbiji, Kongu, Iraku, Siriji… objavljujući fotografije u prestižnim časopisima poput New York Timesa i Le Mondea. Njegove reportaže u National Geographicu bolno su i dojmljivo svjedočanstvo mana naše uljudbe. On dokumentira složena ljudska, socijalna i humanitarna pitanja i od pukog slikovnog arhiviranja polako se pretvara u angažiranog aktivista snažnih poruka za spas Zemlje. Tako su se Zoran Marinović i National Geographic našli zajedno pod motom – nadahnjujmo ljude da se skrbe o svom planetu! A kad ni fotografije nisu dovoljne – posežemo za tišinom.

Zoran Marinović već godinama snima jedinstveni motiv – prst na ustima, univerzalni znak tišine na svim jezicima svijeta, gestu kojom simbolično želi poručiti urbi et orbi da je minuta do propasti čovječanstva, da nam je nužno potrebna ta unisona MINUTA ŠUTNJE za planet Zemlju. Tako je nastala ova izložba sugestivne, humane poruke. Zoran Marinović, National Geographic Hrvatska i Lauba, kuća za ljude i umjetnost u Zagrebu pozivaju vas na zaglušnu tišinu!

Na svim meridijanima i paralelama, od dubina do visina, od djece do staraca, od ratnika do mirotvoraca, od seljaka do urbanista – svi stavljaju prst na usta. Stanimo na trenutak, minutu u toj šutnji, kontemplirajmo tek minutu u tišini o tome što smo učinili i što nam je činiti. I neka nakon minute šutnje zagrme naša djela – za Zemlju!
Jeste li spremni, prst na usta, neka nas nadahnu fotografije s ove svesvjetske izložbe i – psssst!

Hrvoje Prćić
Glavni urednik National Geographica Hrvatska