Lauba
KUĆA ZA LJUDE I UMJETNOST
HOUSE FOR PEOPLE AND ART
follow us

Search

Nevjerojatna izložba Ivane Franke, majstorice matematički preciznih ali oku varljivih grafika i velebnih prostornih instalacija može se pogledati u Laubi do ponedjeljka, 2.5. Izložba ‘Apercepcija’ sadrži nekoliko radova iz Laubine kolekcije, kao i neke starije i novije umjetnine dostupne za akviziciju kojima jedna od najvažnijih predstavnica hrvatske suvremene umjetničke scene u svijetu secira, preispituje i poigrava se s našom percepcijom i kognitivnim procesima.

Vizualno intrigantan i konceptualno detaljan rad Ivane Franke, kroz koji često provlači transparentne materijale posebnih svjetlosnih svojstava kao što je flaks, prepoznat je od strane umjetničkih institucija neizmjernog kalibra – MoMA-e PS1 u New Yorku, muzeja Deutsche Guggenheim u Berlinu, zbirke Peggy Guggenheim u Veneciji, Reykjavik Art Museum-a na Islandu i u Sharjah Art Foundation-a u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, između ostalih, a izlagala je i na Manifestu 7 u Bolzanu, Bijenalu u Shanghaiu, Museu d’Art Contemporani de Barcelona i crkvi Église Saint-Nicolas de Caen, zaštićenom spomeniku u Normandiji.

Tako je Kuća za ljude i umjetnost još samo nekoliko dana ispunjena grafikama i printevima na aluminiju, pleksiglasu i papiru, prostornim konstrukcijama različitog svjetlosnog odsjaja te impozantnim, mračnim instalacijama ranije izlaganih u Italiji, Francuskoj i na 52. Venecijanskom bijenalu. Stoga ne propustite posjetiti ‘Apercepciju’, da ne biste tapkali u kulturnom mraku metaforički, već to učinite doslovno, istražujući Frankine instalacije Latency i Instants of Visibility, navodeći se tek suptilnim, ali kompleksnim svjetlosnim elementima.

Izložbu možete pogledati završno s ponedjeljkom 2.5. od 12 do 21 sat. 

Foto: Šimun Bućan