Lauba
KUĆA ZA LJUDE I UMJETNOST
HOUSE FOR PEOPLE AND ART
follow us

Search

Lauba nastavlja s novom izložbom u programu „Hrvatska umjetnost danas“!

Serija samostalnih izložbi objedinjena nazivom “Hrvatska umjetnost danas” format je koji je prerastao u zaštitni znak Kuće Lauba, a cilj mu je prezentacija aktualne hrvatske umjetničke produkcije. Ovoga puta Kuća Lauba predstavlja kipara Nevena Bilića samostalnom izložbom naslovljenom “Monstranca”.

Otvorenje izložbe i LAUBAtalk zakazani su za srijedu 3. lipnja 2015. u 20:00, a razgovor s umjetnikom i autoricom predgovora Mirnom Rul moderira kustosica Morana Matković.

Svoje modularno oblikovane skulpture, urešene reljefnim ornamentima, Neven Bilić naziva Monstrancama. Riječ je o monokromnim skulpturama razgranate strukture izvedenih u laganoj poliesterskoj masi koje evociraju dvostruki karakter monstranci, odnosno pokaznica, a koje, ukazujući na važnost onoga što čuvaju u svojoj unutrašnjosti, istovremeno, zbog vlastitog kićenog izgleda, odvlače pažnju od unutrašnjosti ka svojoj vanjštini. (…)

Neven Bilić, gradeći svoje Monstrance, prihvaća ovu igru ad infinitum i na sadržajnoj i na formalnoj razini. Ta igra očituje se kroz hibridnost i eklektičnost njegovih radova, koji citiraju različite stilove ili forme. Možemo, tako, na njegovim Monstrancama pronaći ornamente nalik baroknim, oblike koji svojom formom podsjećaju na pagode ili, pak ornamente koji posjeduju elemente suvremenog dizajna. Moduli Bilićevih skulptura, urešeni reljefnim ornamentima, nadovezuju se jedni na druge tvoreći mrežu koja ima potencijal širenja u nedogled, čime Bilić “olabavljuje” granice, odnosno okvire, svojih skulptura koji postaju jednako fluidni kao i njihovo unutrašnje značenje. Parergon, kao okvir, ovdje nije predodređen i jasan, on može biti definiran kutom gledanja, položajem promatrača, zidovima galerije ili, pak, nekim kulturnim kontekstom. Potencijal beskrajne protežnosti kod Bilića anticipira i nedovršenost njegovih skulptura, jer ako se njihovi moduli mogu granati u nedogled, one nikada u potpunosti ne mogu biti završene. (…)

Preuzeto iz predgovora izložbe, autorica predgovora: Mirna Rul

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Neven Bilić (1972.) diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti (ALU) u Zagrebu u klasi profesora S. Jančića 1995., a doktorski umjetnički studij kiparstva na ALU pod mentorstvom prof. Slavomir Drinković upisao je 2006. Danas radi kao docent na kiparskom odsjeku na ALU u Zagrebu. Izlagao je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama. Dobitnik je brojnih nagrada među kojima stičemo jednu od tri jednakovrijedne nagrade na IV. Trienaleu hrvatskog kiparstva 2006., I. nagradu za spomenik Fabjanu Kaliterni u Splitu 2009., II. nagradu za spomenik Pobjedi u Zadaru 2009., II. nagradu za spomenik Miljenku Smoji u Split 2009. i nagrada za postaje križnog puta na Srđu u Dubrovniku 2011.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Ciklus izložbi “Hrvatska umjetnost danas” organiziran je uz financijsku podršku Grada Zagreba i Ministarstva kulture RH.

Kustosica: Morana Matković
Autorica predgovora: Mirna Rul
Vizualni identitet: Ines Juraga
Prijevod: Jurica Mlinarec
Medijski pokrovitelj: Yammat FM, Vizkultura
Financijska podrška: Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb