Lauba
KUĆA ZA LJUDE I UMJETNOST
HOUSE FOR PEOPLE AND ART
follow us

Search

U srijedu, 20. travnja uz veliko iščekivanje otvorena je izložba Apercepcija hrvatske autorice s Berlinskom adresom Ivane Franke. Jedna od najznačajnijih predstavnica naše suvremene umjetničke scene u svijetu u Kuću za ljude i umjetnost vratila se s novim i starijim radovima dostupnim za akviziciju, kao i s djelima koja se nalaze u Laubinom fundusu – Centar, Pod, Instants of Visibility i Latency, s kojim je samostalno predstavljala Hrvatsku na 52. Venecijanskom bijenalu.

Instalacije koje barataju vještom igrom svjetla, mraka i onoga između te utiliziraju varljivu percepciju prozirnih materijala i detaljne grafike koje iscrtavaju naše neuronske procese galerijski su prostor transformirali u slojevito razmatranje realnosti i kognitivnih procesa, suočavajući gledatelja s neočekivanim vizualnim podražajima. Posebno su zapanjujuće već spomenute instalacije Instants of Visibility i Latency, koje publiku dovode u dvije potpuno mračne sobe na kraju galerije, gotovo ih dezorijentirajući ali istovremeno i očaravajući nedokučivim svjetlosnim elementima. Koliko su ti neuhvatljivi vizualni podražaji doista neodoljivi, govori nam nebrojivo mnogo gostiju na otvorenju koji su se stalno iznova vraćali u mrak.

Majstorsko umijeće Ivane Franke u kreaciji impozantnih instalacija prepoznato je od strane brojnih najvažnijih svjetskih umjetničkih institucija, od kojih valja istaknuti MoMA PS1 u New Yorku, muzej Deutsche Guggenheim u Berlinu, zbirku Peggy Guggenheim u Veneciji, Reykjavik Art Museum na Islandu i Sharjah Art Foundation u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, između ostalih.

Izložba je otvorena od ponedjeljka do subote 12 – 21 sat do 3. svibnja, s cijenom redovne ulaznice 50 kn, a one studentske, umirovljeničke ili kvartovske 25 kn.

 

 

Fotografije: Šimun Bućan