Lauba
KUĆA ZA LJUDE I UMJETNOST
HOUSE FOR PEOPLE AND ART
follow us

Search

U četvrtak, 13. veljače 2020. u 20h u Laubi – Kući za ljude i umjetnost svečano se otvara izložba fotografija Igora Zirojevića “Trilogija, Pula- Grad Interval”. Riječ je o ciklusu fotografija velikih formata (100 x 140cm) koje je Igor Zirojević u prosincu prošle godine premijerno predstavio u muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca u Puli u sklopu programa 25. Sa(n)jam knjige u Istri posvećenom temi grada.

Opširnije o izložbi:
Kustosica izložbe Paola Orlić za izložbu piše:„Godinama zaokupljen temom prostora i složenih stratigrafija memorije Grada koji naziva ‘svojim’, duboko svjestan da je svako posjedovanje i označavanje prostora tek puka tlapnja, evocirajući prizore u kojima rekreira osobne priče, Igor Zirojević kontinuirano gradi svojevrsni repozitorij memorija kao niz prizora – faseta Barthesovskog ‘punctuma’ koji ga ubadaju, režu i sasvim ga se osobno tiču. Baš onako kao što njegova potraga za vlastitim Gradom u intervalima epoha kao kulisama određenja postaje potraga za samim sobom – subjektivnom fasetom mikropovijesti, njegov vlastiti tzv. drugi ‘punctum’, tako i vizure koje otima od procesa nestajanja, otkrivaju (novo)nastale vizure samog sebe. Razmišljajući o prostoru kao nečemu ‘što se topi poput pijeska koji sipi kroz prste dok ga vrijeme odnosi ostavljajući bezoblične dronjke’, smisao susreta sa samim sobom na pojedinim točkama životnih raskrsnica i vremenskih intervala koje rekreira, počiva na tragu ‘pokušaja očuvanja ili održavanja na životu: nekoliko mrvica oteti praznini koja se širi, ostaviti ponegdje pokoju brazdu, trag, pečat ili neki znak’. Sve redom ‘punctumi’ duboko proživljenih osobnih iskustava prostora i vremena na razmeđu nekog slavnijeg bivstvovanja jučer i nestajanja sutra; svi kadrovi njegova intimnog arhiva Grada obrisi su prostora koji se na ovome mjestu otimaju od polaganog ali sigurnog memorijskog rasapa i dokinuća. U procjepu između fotografije i teksta, vječitoj fugi u kojoj titra na tisuće iskliznutih priča, on otvara prostore novih interpretacija u kojima se pozicija slike u vremenskom kontinuumu izvrnula pa svjetlom (do)pisane vizure postaju sjećanja koja posjeduju njega“.

Izložbu u Laubi prati i publikacija istoimene trilogije u vidu umjetničkih monografija praćenih tekstovima književnika Dragana Velikića (Grad Interval I) i Milana Rakovca (Grad Interval II) te povjesničara Miroslava Bertoše (Grad Interval III) koju će biti moguće kupiti za vrijeme trajanja izložbe.

Izložba ostaje otvorena do 29. veljače 2020.
Veselimo se Vašem dolasku!