Lauba
KUĆA ZA LJUDE I UMJETNOST
HOUSE FOR PEOPLE AND ART
follow us

Search

Pozivamo sve umjetnike i umjetnice da sudjeluju u drugom izdanju urbane akcije Art & Grad u Zagrebu i predstave svoje umjetničke radove najširoj javnosti.

 

Što je urbana akcija Art & Grad?

Tijekom rujna 2021. održana je prva manifestacija Art & Grad u kojoj smo pozvali hrvatske umjetnike da pokažu svoje radove na reklamnim površinama Zagreba. Neočekivano dobar odaziv umjetnika i građana ohrabrio nas je da u 2022. zauzmemo još više prostora grada i predstavimo još više umjetnika. Svatko od vas može predložiti jedan ili više vlastitih radova koje želi pokazati javnosti. Mi smo osvojili gradske površine, a od vas očekujemo da ih ispunite najboljim, najluđim, najpametnijim sadržajem koji ste stvorili ili ćete, potaknuti ovim pozivom, to tek učiniti.

 

Zašto je vaše sudjelovanje važno?

Napustili smo institucije, zaobilazimo muzeje i galerije, okrećemo leđa klijentelističkom sustavu kulture, izlazimo na ulice i borimo se inteligencijom i kreativnošću – svime onime što čini temelj umjetničkog izražavanja. Art & Grad 2.0 nije nikakva utopija ili djetinjasti otpor autoritetima. To je jednostavno pokušaj da skrenemo pozornost na umjetnost kao ultimativni prostor slobode, da promijenimo – barem nakratko – vizure Zagreba, da aktiviramo urbani puls grada na posve drugačiji način.

 

Art & Grad povezuje umjetnost i život

Ovo nije poziv na taktičko-gerilske akcije izjednačavanja umjetnosti i života, poznat iz Nove umjetničke prakse i Situacionističke internacionale. Takav pristup je propao jer izjednačavanjem umjetnosti i života gubimo ili umjetnost ili život. Upravo suprotno, mi želimo osnažiti jedinstvenost umjetnosti i neponovljivost života.

 

Kako to namjeravamo učiniti?

Temeljna strategija akcije Art & Grad jest uspostavljanje diskontinuiteta između onoga što svakodnevno očekujemo dok idemo na posao, u školu ili na noćni tulum s jedne strane i onoga što je u stanju posve iznenada privući našu pozornost duhovitom idejom, odlično snimljenom fotografijom ili umjetničkom intervencijom s druge strane. Takav diskontinuitet se tradicionalno postiže ulaskom u muzejske i galerijske institucije, u famozne “white boxes” koji automatski skreću pozornost na umjetnička djela. Problem je “samo” u tome što je institucionalna selekcija mukotrpna, dugotrajna i neizvjesna.

 

Pridružite se nečemu posve drugačijem!

Mi vas pozivamo na nešto posve drugačije. Art & Grad također selektira vaše radove, ali ne prema vještini vaše institucionalne umreženosti nego posebnosti vaše ideje; u akciji Art & Grad vaš će rad biti pokazan najširoj javnosti već tijekom rujna ove godine, baš onako kako želite da bude pokazan.

 

Što trebate učiniti? Jednostavno je…

– vaš rad može biti napravljen u bilo kojem mediju, tehnici i dimenziji

– to može biti bilo koji rad koji ste već realizirali ili ćete ga tek napraviti

– to može biti rad koji ste već negdje izložili ili ćete to s nama prvi puta učiniti

– vaš rad treba biti pogodan za reprodukciju na standardnim formatima vanjskih oglasnih panela

 

Do 10.6. na info@lauba.hr s predmetom: ART & GRAD PRIJAVA poslati prijedlog radova fotografiranih u visokoj rezoluciji – TIFF format, velicine 50x70cm (ako je horizontalan 70 x 50), u rezoluciji 300 DPI, u CMYK color paleti.

 

Ovogodišnje izdanje urbane akcije Art & Grad ima središnju temu koju smo nazvali “Every picture tells a story”. Povijest klasične i moderne umjetnosti naučila nas je da svaka slika pripovijeda neku priču, bez obzira radi li se o stvarnim tekstualnim predlošcima, o kreativnoj imaginaciji umjetnika, ili pak o suvremenom promatraču kojemu je dopušteno da u slici prepozna što god želi. Ispričajte i vi svoju priču i prijavite se na Art & Grad 2.