Lauba
KUĆA ZA LJUDE I UMJETNOST
HOUSE FOR PEOPLE AND ART
follow us

Search

U nedjelju, 24. ožujka s početkom u 20h Udruga djelovanja u kulturi ARTERARIJ s predstavom “pogledajme” – autorski projekt Romana Nikolića u suradnji s izvođačem/icom Sinišom Senadom Musićem i Sindirelom Bobarić gostuje u Laubi – Kući za ljude i umjetnost

Cijena ulaznice je 50 kuna.
Za studente, umirovljenike i članove Laube cijena ulaznice je 25 kn.

Autorski tim:
dramaturgija: Mila Pavićević
scenski pokret: Zrinka Lukčec Kiko
scena i kostimi: Zdravka Ivandija Kirigin
video: Selma Selman
glazba i izbor glazbe: Damir Šimunović
svjetlo: Marino Frankola
fotografija: Željko Tutnjević

Predstava je dobila Nagradu hrvatskog glumišta za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti u 2017 godini.

Ova produkcija istražuje i progovara o identitetu, društvenim odnosima temeljenima na percepciji identiteta te utjecaju koji uska percepcija identiteta uokvirena u predrasude ostavlja na društvene subjekte. Ova produkcija čini sasvim evidentnim ono što nas spaja, a ironizira, problematizira i prikazom posljedica kritizira ono što nas, naizgled, razdvaja.

Produkcija se poigrava podruštvljenjem intime i intimiziranjem političkoga, ismijavanjem tragičnoga i kanoniziranjem komičnoga, poopćavanjem specifičnoga i konkretiziranjem općega.

“Najteži i najemotivniji trenutak izvedbe Sindin je monolog o Romima tijekom povijesti, posebno o stradanjima u Drugom svjetskom ratu. Broj ljudskih žrtava romske zajednice nije pobrojan, niti će to ikada biti moguće. Razlog potresno izgovara junakinja: “Stoku su brojali, Cigane ne.“ ( Ana Baturina, Ziher.hr)

Učestalim preobražajima prostora gledanja stalno se mijenja položaj publike u tom prostoru, pa tako i njezin odnos naspram izvedbe, odnosno svijest o onome što se u određenom trenutku na sceni prikazuje i/ili pripovijeda, koja nas tjera da tijekom gledanja pogledajme uistinu pogledamo, tj. sagledamo iz što je više moguće različitih uglova i ne dopuštajući da se uljuljkamo u samo jednoj i/ili jednostavnoj promatračkoj poziciji. (Hana Sirovica, Kulturpunkt)

Pogledajme’ na fin se način poigrava i ironizira naše zablude i naše strahove kad su u pitanju shvaćanje identiteta i njegove granice, tko je tko, kako na druge gledamo i što nam se na njima čini prihvatljivim, a što ne. (Bojan Munjin, Novosti)

Projekt je ostvaren uz podršku Ministarstva kulture, 4FILMA, Zagreb Design Weeka, Inicijative mladih za ljudska prava i Tehničkog muzeja Nikola Tesla.