Lauba
KUĆA ZA LJUDE I UMJETNOST
HOUSE FOR PEOPLE AND ART
follow us

Search

20. 3. 2019. u 19 sati

Željko Žutelija, novinar i publicist, koji je u novinarstvu je proveo više od četiri desetljeća, uvijek je isticao da je gradnja komunikacijskih mostova među ljudima jedan od najvažnijih ciljeva njegove profesije. Iako se čini da su mostovi satkani od riječi neotporni na vrijeme u kojem živimo, to još nije smatrao razlogom da se odustane od njihove gradnje. Nikad nije bio pristaša bespoštednih ratova među sugovornicima u kojima se, kao i u svakom ratu, najprije ruše mostovi, dvije obale postaju sve udaljenije, a nakon dalekometne paljbe i uzaludno ispucanih rafala riječi najčešće zavlada tišina. Žutelija je kročio suprotnim smjerom, o čemu govori i njegova najnovija knjiga „Novinarstvo i ljubav“ u nakladi STRKA INOVACIJE, koja će 20. ožujka u 19 sati biti predstavljena u Laubi – kući za ljude i umjetnost.

Urednik knjige je prof. dr. Slobodan Prosperov Novak.

U svojim je novinarskim počecima Žutelija vjerovao kako je nemogućnost razdvajanja privatnog od profesionalnog života jedna od većih tegoba njegove profesije. U zrelim godinama otkrio je kako je nedefinirana granica između privatnog i profesionalnog, pretapanje jednog u drugo, prožimanje privatnosti i profesije ključ strastvenog odnosa prema novinarskoj struci, ali i obogaćivanje privatnosti svim izazovima, blagodatima i iskušenjima jedne vrlo posebne profesije.
Kao svjedok jednog novinarskog vremena, protegnuta kroz četiri desetljeća i razlomljena životom u dvjema državama i dvama režimima, vjerovao je da je to razdoblje vrijedno iskustvenog sjećanja koje potvrđuje tezu o neodvojivosti privatnog života i novinarstva. Ujedno je poželio da mnoge od stotine svojih sugovornika, u ukoričenom izdanju „otme“ novinskoj prolaznosti i potrošnosti, sačuva njihove misli i podsjeti na njihovo djelo koje se ne bi smjelo izgubiti u bespućima „novina za jedan“ ili „jedan tjedan“. Analizirao je i medijske prilike u samostalnoj državi Hrvatskoj u proteklih gotovo tridesetak godina, ne amnestirajući ni sebe ni svoju ulogu u svim stranputicama kojima su kročili tiskani mediji u tom razdoblju.

Knjiga „Novinarstvo i ljubav“ bogato je ilustrirana dokumentarnim fotografijama s mnogih Žutelijinih putovanja i susreta sa zanimljivim sugovornicima diljem svijeta. Grafički ju je oblikovao Igor Vranješ, dugogodišnji Žutelijin kolega još iz doba kad je Žutelija bio glavni urednik hrvatskog izdanja Playboyja.