Lauba
KUĆA ZA LJUDE I UMJETNOST
HOUSE FOR PEOPLE AND ART
follow us

Search

Teške su okolnosti stanovnike ”otoka” i primorja prisilile da hvataju i jedu gardeline i slične manje ptice lijepog pjeva. Istrebljivati veće količine rijetkih ptica prelijepog pjeva i izgleda je naravno bila stvar potpune potrebe, te se takve situacije teško opraštaju osim u slučajevima stvarne nužnosti. Takav očaj i glad su srećom davno stvar prošlosti te su se stanovnici ”otoka” igrom slučaja obogatili i ušli u suprotnu krajnost, luksuza i masivnog turizma. Masovni turizam je štošta učinio od stanovnika, pa tako, oni koji su do nedavno bili primorani jesti gardeline (štigliće, češljugare) da prežive, sada papreno naplaćuju svoje šupe i garaže.
Ovim krletkama “kebama” nas uvodim u alternativni svijet u kojem su i gardelini, sad kada je i njima krenulo, počeli iznajmljivati svoje kaveze preko sezone.
Učestalim boravljenjem u različitim apartmanima i smještajima ,izazvanim redovnim putovanjima s putujućim kazalištem susreo sam se sa raznim uvjetima življenja, iz tih primjera dokumentacijom u obliku interijera, inspiriranim stvarnim mjestima, prenio sam svoje doživljaje u stilizirane diorame unutar krletka gardelina.”
Kristijan Popović završava 1. Tehničku školu “Tesla” te se 2020.g. upisuje na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu na preddiplomski smjer kiparstva, koji još uvijek pohađa u klasi Izv.prof.art. Nevena Bilića.Od 2018.g. do sadašnjeg vremena sudjeluje u nizu umjetničko/scenografskih projekata za ustanove kao što su: ZKL, HNK Varaždin, Kazalište Moruzgva, Max teatar, Glumačka družina histrion, Satiričko kazalište Kerempuh, KMD Dubrovnik, &TD, filmskom i kazališnom smjeru Akademije dramskih umjetnosti. Sudjeluje u više grupnih izložbama u prostorima kao: Galerija Putolovac, Galerija Bačva ,Galerija Apoteka u Vodnjanu, Galerija SKC u Rijeci, Klub kocka u Splitu, studentska izložba u ekstenziji MSU-a u sklopu projekta ”Pusta Zemlja”. Aktivan sudionik projekata suradnje akademija kao što su: Glazbeno scenski projekti- Igor kuljerić: Životinjska farma u Lisinskom, ”Pusta zemlja” Kristine Grubiše u MSU-u, Opera ”Amfitrion”. 2022.g. Nagrađen je rektorovom nagradom i 3.mjestu ”Nagrade za mlade umjetnike Ivan Kožarić” Muzeja suvremene umjetnosti.
Izložba će se održati 14. ožujka 2023. u prostorima Laubinog kafića Beznaziva s početkom u 19h!
Vidimo se.