Lauba
KUĆA ZA LJUDE I UMJETNOST
HOUSE FOR PEOPLE AND ART
follow us

Search

Laubin projektni ciklus “Šalji dalje” nastavlja s izložbom radova mladih autora, a ovaj put ugošćuje studenta treće godine Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu – Marcela Vugeca.

“Razmišljanja koja prate zadnje nastale radove često uključuju potrebu za otvaranjem vlastitog portala za ta sama razmišljanja.

Počevši od te pretpostavke, bježim od svakidašnjeg života u format koji sam izrezao i pripremio za rad. Umjesto da se fokusiram na pitanje što želim reći svojim radom ili koji je točno motiv koji sam htio prikazati, svoju pažnju stavljam direktno na materijal kojim oblikujem rad i što njime mogu postići jer vjerujem u snagu materijala odnosno tehnike kojom dobivam finalni prizor. Kreacija samog rada kreće od prvog spoja odabranog papira i moje ruke koja ga uzima. Poštujem postojanje materijala i tehnika kojima raspolažem i ne idem dalje od toga.

Zašto?

Zato što želim zabilježiti sadašnjost, za određivanje trenutnog okvira misli mi nije potreban motiv niti određena „estetika“ koja će se pružati kroz ovaj opus. Kroz rad na djelu susrećem razne uspone i padove koje na kraju prihvatim, ponekad naučim iz njih, a ponekad ponavljam tendencije koje me sputavaju, sve dok ih ne otkrijem i ne odbacim.

Moji radovi postaju moji učitelji; ponekad drski i bezobrazni prema meni a ponekad puni razumijevanja i strpljenja. Ja ne biram, podložan sam svima.

To mi je škola.”

O autoru:

Marcel Vugec rođen 1997. godine. Završava Jezičnu gimnaziju u Virovitici 2016. Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu upisuje 2018. godine, smjer grafika. Sudjelovao u grupnim i samostalnim izložbama po Zagrebu.