Lauba
KUĆA ZA LJUDE I UMJETNOST
HOUSE FOR PEOPLE AND ART
follow us

Search

Laubin projektni ciklus “Šalji dalje” nastavlja s izložbom radova mladih autora, a ovaj put ugošćuje studenticu treće godine Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu – Teu Lovrić. Ovo je posljednja izložba u aktualnom ciklusu u kojem su dosad predstavljeni radovi Marcela Vugeca, Tea Kiša,  Bartola Galovića i Luise Pascu.

Tea Lovrić rođena je 1997. godine u Bjelovaru, gdje završava Opću gimnaziju. 2018. godine započinje školovanje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer Grafika. Izlagala je u sklopu projekta Galerije Hodnik „Galerija u mom hodniku“ 2020. godine i ilustrirala zbirku pjesama „Popušim pa dođem“ autorice Morane Brljak.

O svojem umjetničkom procesu i inspiraciji umjetnica kaže sljedeće: Potaknuta globalnim i lokalnim zbivanjima pitala sam se što zapravo želim prikazivati, a odgovori su se kretali između prirode – radi težnje za primarnim, i apstrakcije – radi vlastite otuđenosti od svijeta. Stoga u radovima kao da prikazujem vlastita sjećanja na pejzaž, ali i kao da izmišljam isti. Rijetko ga učvrstim, a često ga razbijam „maglom, oblacima, vjetrom“. Redovito je prisutna i voda, radi moje trenutne opčinjenosti plavom bojom. Na papiru teku i lebde razni elementi kao što teku moje misli tijekom stvaranja i bivanja općenito, a ta ideja prikazivanja unutarnjeg svijeta je sveprisutna. Ova serija radova je pokušaj pronalaženja vlastitog izraza za spokoj. Razmišljanjem o suprotnostima, osnovnim elementima i prirodnim pojavama stvaram fuziju elemenata na površini papira, ne napuštajući pojedini papir sve do kad ne nastane „ugodna fuzija“ – po meni prihvatljiva kompozicija. Do tog trenutka karakter se često mijenja, kao da se nostalgija isprepliće s idejama o budućnosti, a ja kao da se ozbiljno igram i uspijevam prikazati ideju slobode. Vjetrovi šibaju, polako se s grebena spuštam u ledeno more. 

Radove Tee Lovrić možete pogledati u Laubi od četvrtka 28. siječnja do utorka 9. veljače radnim danom od 11 do 19 sati.