Lauba
KUĆA ZA LJUDE I UMJETNOST
HOUSE FOR PEOPLE AND ART
follow us

Search

Laubin projektni ciklus “Šalji dalje” nastavlja s izložbom radova mladih autora, a ovaj put ugošćuje studenta diplomskog studija Fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu – Filipa Milkovića.
“Nigdje nisam bio i ništa nisam vidio”
Što je sve skriveno ispod površine neposredne okoline, u našim domovima i prostorima kojima se svakodnevno krećemo ?
Medij fotografije, unatoč na prvi pogled inherentnoj sklonosti realizmu, savršen je za otkrivanje začudnih i često zazornih elemenata svijeta u kojem živimo. Određene pojave vidljive su tek kada su fotografirane, a zastrašujuće su jer se ne radi o prizorima iz nekog dalekog i bajkovitog egzotičnog svijeta punog čuda, već o svakodnevici iz vlastitog života, najbližim osobama i odnosima koji se podrazumijevaju i uzimaju zdravo za gotovo.
Ponekad ono što bismo opisali nadrealnim, a pogotovo u fotografskom mediju, postaje takvo tek kada dostigne određenu naturalističku kvalitetu.
Nigdje nisam bio i ništa nisam vidio je svojevrsno stanje proučavanja i otkrivanja sa nejasnom granicom vlastitog psihološkog i vanjskog fizičkog prostora. Sadržaj je uvijek izražen formom, pa je i ovaj svijet fotografski istovremeno jednako konstruiran koliko i pronađen, odnosno dokumentiran.
U ovom kontekstu fotografirati znači postići kontrolu, makar pokušati dokučiti prirodu odnosa sebe i svega doživljenog.

BIOGRAFIJA:
Filip Milković rođen je 1997. godine u Zagrebu. Nekoliko puta je izlagao na grupnim izložbama, a svoj rad “Obiteljski album” samostalno je izložio 2019. godine u galeriji f8. Trenutno je student diplomskog studija fotografije na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti.