Lauba
KUĆA ZA LJUDE I UMJETNOST
HOUSE FOR PEOPLE AND ART
follow us

Search

U suradnji Laube-kuće za ljude i umjetnost, nezavisne kustosice Frankice Mitrović Mihić i talijanske galerije WinArts otvara se izložba Sinteza tradicije i suvremenosti dvojice mladih , već afirmiranih likovnih umjetnika: hrvatskog slikara Stjepana Šandrka i talijanskog kipara Danielea Fortune.

Izložba je realizirana kao nastavak niza izložbi u cilju poboljšanja međunarodne suradnje galerija i likovnih umjetnika. Zanimljivo je da oba umjetnika u svom likovnom izražavanju ostaju vjerni tradicionalnom umjetničkom nasljeđu. Naime, od prošlog stoljeća naovamo među likovnim umjetnicima sve je popularnija upotreba novih umjetničkih postupaka i praksi poput performansa, instalacija, video-arta što je i utjecalo na redukciju i pomanjkanje interesa za slikarstvom i skulpturom kao tradicionalnim medijima likovnog izražavanja. Ipak, i Šandrk i Fortuna rehabilitiraju interes za tradicionalne vrijednosti i tradicionalne medijske postupke temeljeći svoju likovnu morfologiju upravo na njima, ali posve na suvremen i osoban način.

Stjepan Šandrk istaknuti je slikar mlađe generacije koji je diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2006. godine gdje je i doktorirao slikarstvo 2015. godine. Iza sebe ima niz ostvarenih izložbi u zemlji i inozemstvu, a djela mu se nalaze u brojnim galerijama te privatnim i korporacijskim umjetničkim zbirkama. Prepoznatljiv je po svom realističnom slikarstvu u kojem su najčešći prizori oni iz svijeta umjetnosti. Njegovi radovi zapravo su spoj tradicionalnog tretiranja slike – u onom tehničkom, metierskom smislu – i izrazito svježe i suvremene tematike. Šandrkovi radovi izloženi na ovoj izložbi pripadaju njegovom posljednjem ciklusu pod nazivom Spektakl. Karakteristični su po svojim kolorističkim kompozicijama koje nastaju posredstvom fotografiranih prizora publike u izlagačkim prostorima raznih muzeja i galerija. U svojoj re-interpretaciji Šandrk daje osebujnu notu, koja je ujedno i komunikativna, te pomno odabrane vizualne činjenice, zabilježene fotoaparatom, prenosi na platno profinjenošću istančane umjetničke senzibilnosti. Kompozicijska organizacija slike, snažna dominacija boje te plastična modelacija likova samo su neki od prepoznatljivih elemenata na njegovim slikama u kojima umjetnik progovara o načinima kojima doživljavamo kulturu i umjetnost u današnjem suvremenom društvu preplavljenom modernim medijima. Na svojim slikama umjetnik prikazuje promatrače slika potpuno otuđeno, oni se više i ne trude doživjeti sliku direktno već posredno putem tehničkih pomagala, mobitela ili tableta. Njihova pažnja je usmjerena na snimanje selfija više nego na razumijevanje i kulturno umjetničko značenje izloženih umjetnina.

Nadalje, po prvi put hrvatskoj publici predstavljaju se skulpture mladog i inovativnog talijanskog kipara Danielea Fortune. Nakon stečene diplome na Europskom fakultetu za dizajn i modu u Milanu Fortuna se seli u Irsku u Kilkenny, u blizini Dublina, gdje nastavlja studij umjetnosti. Bliski susreti s tamošnjom prirodom inspiriraju ga u pronalasku novog načina likovnog izražavanja, napušta virtualni svijet i vraća se uporabi prirodnog materijala – drva koji je danas sve rjeđe zastupljen u izradi suvremene skulpture. Po završetku studija vraća se u Italiju gdje u svom studiju u Piacenzi s puno osjećaja, strpljenja i ljubavi izrađuje skulpture kojima razotkriva svoje najintimnije osjećaje i preokupacije. Fasciniran je bezvremenskom ljepotom De Chiricove umjetnosti i dominantnom crvenom bojom koja prevladava na slikama talijanskog umjetnika Aligija Sassua. U njegovom stvaralaštvu riječ je o svojevrsnome povratku klasičnom idealu ljepote koji interpretira na sasvim suvremen način. Svaka njegova skulptura izrađena je od više manjih drvenih obojenih dijelova koje poput slagalice slaže u cjelinu. Skulptura je u konačnici završena tek kada svaki dio, koji je strpljivo i detaljno obrađen, biva ukomponiran na svoje mjesto.

STJEPAN ŠANDRK rođen je 1984. godine u Osijeku. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2006. godine gdje je i doktorirao studij slikarstva 2015. godine. Boravio je na nekoliko umjetničkih rezidencija, te izlagao na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu (Hrvatska, Španjolska, Italija, Austrija). Djela mu se nalaze u brojnim galerijama te privatnim i korporacijskim umjetničkim zbirkama. Više je puta nagrađen. Član je HDLU i HZSU.

DANIELE FORTUNA rođen je 1981. godine u Milanu. Nakon stečene diplome na Europskom fakultetu za dizajn i modu u Milanu Fortuna se seli u Irsku u Kilkenny, u blizini Dublina, gdje nastavlja studij umjetnosti. Po završetku studija vraća se u Italiju gdje u svom studiju u Piacenzi s puno osjećaja, strpljenja i ljubavi izrađuje skulpture kojima razotkriva svoje najintimnije osjećaje i preokupacije. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Italiji i inozemstvu, a djela mu se nalaze u brojnim galerijama te privatnim i korporacijskim umjetničkim zbirkama.