Lauba
KUĆA ZA LJUDE I UMJETNOST
HOUSE FOR PEOPLE AND ART
follow us

Search

Lauba ponosno predstavlja izložbu slikoknjiga “Boja Vode: Mediteran” Ive Valentić i Sanje Lovrenčić. Otvorenje će se održati 20.1. u 20 sati i poštivat će se propisane epidemiološke mjere. Covid potvrde su obvezne za ulazak na izložbu.
„Boja vode: Mediteran“ treći je ciklus velikih „slikoknjiga“ – radova u kojima slikarica Iva Valentić i književnica Sanja Lovrenčić istražuju mogućnosti interakcije i fuzije poezije i likovnosti. Započevši 2017. osebujnu umjetničku suradnju, u kojoj tekst reagira na sliku ili slika na tekst ili pak oboje nastaje istodobno, dvije su autorice 2020. osnovale Umjetničku organizaciju Piktogram s idejom izrade rukopisnih knjiga nestandardnih formata, na razmeđi verbalnog i vizualnog izraza.

Ishodište ciklusa „Boja vode: Mediteran“ četiri su pjesme Sanje Lovrenčić, inspirirane prošlošću i suvremenošću mediteranskog prostora; ciklus se sastoji od šesnaest radova velikog formata u kojima slobodan, ekspresivan potez kistom – u kojemu se zrcali iskustvo Ive Valentić u području dalekoistočne kaligrafije – stupa u dijalog s rukom ispisanim riječima pjesama. Tako, čisto formalnim elementima, Istok progovara o Zapadu, a ekspresija apstraktnog poteza na svojim valovima nosi ekspresiju poetskih slika. Uz izložbu je, u produkciji naklade Mala zvona, objavljena i popratna tiskana umjetnička knjiga s fragmentima radova i svim pjesmama korištenim u ovom projektu. Projekt je podržao Gradski ured za kulturu Grada Zagreba.
Radno vrijeme izložbe je radnim danom (pon-pet) od 9 do 17 sati.