Lauba
KUĆA ZA LJUDE I UMJETNOST
HOUSE FOR PEOPLE AND ART
follow us

Search

Dragi prijatelji Laube,
pozivamo Vas na izložbu Tee Jurišić u subotu, 8. srpnja 2017. u 20 sati.
Hrvatska umjetnost danas“ naziv je serije samostalnih izložbi čiji je cilj prezentacija aktualne domaće umjetničke produkcije, format koji je Lauba pretvorila u svoj zaštitni znak. Seriju nastavljamo samostalnom izložbom Tee Jurišić u Kući za ljude i umjetnost.

Izložbom naslovljenom „Ne volim zalaske“ Tea Jurišić predstavit će hrvatskoj publici radove nastale u razdoblju od siječnja do srpnja 2017. godine. Svi su izvedeni u tehnikama akvarela i tuša na papiru. Riječ je o izložbi više različitih ciklusa koji nisu izravno povezani.
„Krivo shvaćeni stihovi“ je ciklus radova u nastajanju kojim su ilustrirane kultne pjesme na način na koji su često, slučajno ili namjerno, pogrešno shvaćene kod slušatelja. Primjerice, Jacksonova „Billie Jean“ postaje „Bi li džin?“, klapski stihovi tvoja mati usnula je preobražava se u „tvoja mati u snu laje“, a kultna John Paul Youngova pjesma „Love is in the air“ postaje „Lav iz Indije“…
Devet radova manjeg formata okupljeni su u ciklus „Crtice iz dnevne sobe“ nastali su kroz ožujak 2017. godine, dok dvije serije bez naziva povezane tematikom mora nastaju za vrijeme Teinog boravka u Slavoniji, i svojevrsni su produkt nostalgije za obalom i mirisom borova. Riječ je o radovima „Mayday“, „Modrobradi“, „Trač“, „Pool babe“, „Girls girls girls“ i „Ratnik“.
„Disco inferno: Devet floorova pakla“ izveden je u akvarelu kao predložak za mural u Danteovoj ulici u Umagu. Riječ je o ilustraciji Danteova „Pakla“ prenesenog u disco ozračju sedamdesetih. U sličnoj maniri nastaje i rad „Gibanje planeta“, izvorno napravljen za seriju plakata „Kosmos kaže može“ u kojoj je Sunčev sustav prikazan kao pulsirajuća, univerzalna zabava.
Više o Teinom zanimljivom promatranju svijeta moći ćete doznati u Laubi od 8. srpnja.

Nakon otvorenja nastavljamo druženje na Laubinoj ljetnoj plaži.
Vidimo se u Laubi!

TEA JURIŠIĆ (München 1991.) trenutno živi i radi u Zagrebu. Početkom 2017. Stekla je diplomu magistre grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Bavi se uglavnom crtežom i ilustracijom. Članica je Hrvatske udruge likovnih umjetnika (HULU). Boravila je na dvije likovne rezidencije, Glo’ Art u Lanakenu, Belgiji i Printmaking workshop Sofija u Bogdancima, Makedoniji. Njeni radovi objavljivani su u Booooooom – u, Komikazama, Fressh magazinu. Imala je sedam samostalnih i desetak skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.
Izložba ostaje otvorena do 21. srpnja 2017.

Kustosi: Jelena Pavlinušić, Mario Guček Andromak
Medijsk partner: YAMMAT FM

Više informacija o izložbi potražite e-mailom na info@lauba.hr

Ciklus izložbi “Hrvatska umjetnost danas” organiziran je uz financijsku podršku Grada Zagreba i Ministarstva kulture RH.