Lauba
KUĆA ZA LJUDE I UMJETNOST
HOUSE FOR PEOPLE AND ART
follow us

Search

My Brother is Watching me
dijalozi 23
Vrijeme i načini njegova čitanja, umjetnička izdvojenost i životna pripadanja, identiteti i njihove množine, prožimanja i međuprostori između intimnog i javnog, pojavnog i duhovnog, igre i kreacije, slike i teksta; to su motivi i teme izložbe koja se na prvi pogled doima kao ilustrirana čitaonica, da bi se u njoj, najprirodnije potom, pogledali kratki filmovi s plesom i glazbom ili se fotografiralo u zagrljaju s omiljenim umjetnicima iz vlastite mladosti.
Među sugovornicima – sudionicima i koautorima Habjanovih novih dijaloga – umjetnici su i kritičari, učitelji i prijatelji, postojeći i zamišljeni autori i likovi, ne uvijek i nužno vidljivi ili čujni. Interaktivna i multimedijska, s naglaskom na književnost, pjesništvo i glazbu, izložba je ujedno i umjetnikov cjelodnevni radni prostor, mjesto dijaloga uživo: predstavljanja nove knjige i izvođenja novih pjesama, razgovora i dokumentiranja, razmjena i druženja.
U prikazu Habjanove knjige Vrijeme i mi, PostApoc dijalozi u izdanju Laube, 2021. Dubravka Zima napisala je: U našem monološkom, autofokusiranom društvu muškog narcizma, Habjan se kao gesamtkunstwerk-kunstler doima začudno, neuklopivo i autsajderski jer njeguje dijalog u svakoj svojoj umjetničkoj praksi. Dijalog kao esencija i egzistencija, dijalog kao poetičko, kreacijsko ali i organizacijsko načelo: metoda u kojoj se „ja“ ne potiskuje nego iznova artikulira u specifičnom, transformativnom lirskom susretu. Stvarati radosno i stvarati u dijalogu – snažna je opreka velikom dijelu suvremene hrvatske književnosti koja u mnogim inačicama istražuje vlastitu egzistencijalnu težinu i re-prezentira se u monologu.
Ljekovitost i magija pojmovi su koji se spominju u prikazima Habjanove književnosti, izložbi, ambijenata. Sedam dana Stanislava u Laubi moralo bi dostajati za potvrdu čudotvorstva.
Pridružite nam se u prostorijama Laube 18. ožujka s početkom u 19h! Ulaz na otvorenje je besplatan, a izložbu možete pogledati od ponedjeljka do subote od 9 do 21h.
Čekamo Vas!