Lauba
KUĆA ZA LJUDE I UMJETNOST
HOUSE FOR PEOPLE AND ART
follow us

Search

U ponedjeljak 3. rujna 2018. s početkom u 20 sati u Laubi – kući za ljude i umjetnost održat će se otvorenje izložbe Tene Letice Tkalčević „Bilo jednom u papiru…“

Čudnovati svjetovi koji počinju s “Bio jednom jedan…” i obično završavaju s “Živjeli su sretno do kraja života”- poznati su u većini klasičnih bajki. Bajke se služe jezikom simbola kojim nas se od djetinjstva uvodi u svijet mašte prepun neobičnih likova i pojava. Za djecu bajke predstavljaju sredstvo ulaska u neobičan, imaginaran svijet. Likovi u bajkama nisu ambivalentni, nisu istovremeno i dobri i zli kao što je to većina ljudi u stvarnosti. Lik je ili dobar ili zao pa bajke, koliko god bile fantastične, imaju uzorke koji se uvijek ponavljaju prenoseći pritom jasnu poruku: vrline i dobro uvijek pobjeđuju, a zloba uvijek biva kažnjena. U izložbi Tene Letice Tkalčević „Bilo jednom u papiru…“ na jednom mjestu našli su se Crvenkapica i vuk, Janko i čarobni grah, Guliver, tri praščića, Palčica, Ivica i Marica… prikazani u pažljivo složenim papirnatim konstrukcijama. Za razliku od standardnog prikazivanja motiva bajki, bilo u slikovnicama ili filmskim ekranizacijama koje obiluju živim bojama i šarenim krajolicima, Tenini prikazi su u jednostavnim tonovima. Tena ih ne promatra kao „pozitivce“ ili „negativce“ već kao likove koji nose radnju, koji bajci daju mogućnost da nas uvede u svijet fantastičnog….

Tena Letica Tkalčević (Zagreb, 1982.) diplomirala je 2007. godine na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na smjeru industrijskog oblikovanja. Bavi se dizajnom, pop-up ilustracijom (trodimenzionalnim, pokretnim i mehaničkim ilustracijama), te papercuttingom (tradicionalnom tehnikom rezanja ilustracija iz papira pomoću skalpela ili škara). U svojem radu najčešće koristi papir kao medij, te spaja modernu tehnologiju s tradicionalnim zanatima. Sudjelovala je u brojnim radionicama i izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Izložba je dio ciklusa Hrvatska umjetnost danas koji se održava uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba.