Lauba
KUĆA ZA LJUDE I UMJETNOST
HOUSE FOR PEOPLE AND ART
follow us

Search

Prolazi, multimedijalna izložba Marijane Stanić evocira nostalgiju te progovara o mogućim prostranstvima želja i ograničenjima uma koristeći estetiku kiča, ready made-a i pop kulture. Kuća za ljude i umjetnost tako će do 29.3. biti ispunjena dječjim i mehaničkim igračkama, sitnom galanterijom i kompleksnim audio vizualnim instalacijama Marijaninog snažnog konceptualnog izričaja. U ovome eklektičnom ambijentu svaki od radova predstavlja točku zaustavljanja, petlju iz koje autorica gradi naraciju o sanjarenju i fantazmama koja nas potiče na kretanje, prizivajući našu interakciju upečatljivim vizualnim identitetom. Upijajući izložbu, veoma je teško ne se kontinuirano šetkarati impozantnim prostorom Laube, kada cigleni zidovi odzvanjaju kolažem zvukova, a svaki naš pokret može poslužiti kao okidač za neki novi auditivni podražaj.

 

 

Iako izložba predstavlja presjek bogate karijere umjetnice te je najstariji od eksponiranih radova nastao 2004. godine, Kućica za ptice, Balkon, Malena je ptica prepelica, al’ obori konja i junaka, Happy endings i Slatki život u savršenom su međusobnom dijalogu, kao i onome sa samim prostorom Laube. Najsvježiji je dio Prolaza istoimeni rad, složena audio instalacija sastavljena od 28 sakupljenih okvira vrata kreirana upravo povodom ove izložbe.

 

 

Marijana Stanić preispituje sliku svijeta u kojem živimo i problematizira sustav vrijednosti suvremenog društva koristeći široki raspon medija – od crteža, audio, video i svjetlosnih instalacija, radio drame, objekta do art game-a, subvertirajući naizgled ljupke predmete i slike do ukazanja njihovog dihotomnog karaktera. Ovo je izložba koja nas tjera na gledanje, slušanje, kretanje i, ponajviše, promišljanje.

 

 

Prolazi su otvoreni od ponedjeljka do subote, 12 – 21 sat.

Cijena ulaznica:
Redovna ulaznica: 40 kuna
Studenti i umirovljenici: 20 kuna

 

 

Fotografije: Boris Cvjetanović