Lauba
KUĆA ZA LJUDE I UMJETNOST
HOUSE FOR PEOPLE AND ART
follow us

Search

Od samozadovoljavanja kao čina neposluha i istjerivanja zlih duhova iz zgrade Hrvatskog narodnog kazališta pa sve do delirija povodom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije i bičevanja u centru Zagreba, performans je obilježio suvremenu umjetnost Hrvatske, s radovima koji su postali dio svjetske povijesti suvremene umjetnosti i ušli u najznačajnije umjetničke institucije.

U Laubu — Kuću za ljude i umjetnost od 11. do 25. veljače 2022. stiže odabir nekih od najistaknutijih akcija i happeninga iz sfere političkih performansa na ovim prostorima od šezdesetih godina do danas. Izložba Ovo nije moj svijet nosi naziv intimne parole Željka Jermana iz 1976. godine, a okuplja preko 30 umjetnika i umjetnica koji su političkim gestama bilježili i reagirali na promjene režima, od otpora kulturnom i društvenom konformizmu krajem 1960-ih godina, do brisanja alternativne kulture za vrijeme vladavine Tuđmana, pa sve do povijesnog revizionizma u suvremenoj Hrvatskoj.

Radi se o izložbi baziranoj na projektu Povijest političkog performansa udruge Domino koja je pokrenula otvaranje online baze podataka. Projekt je pokrenuo umjetnički direktor udruge Zvonimir Dobrović, a okupio je stručnjake Karlu Pudar, Josipu Bubaš, Darka Šimičića i Suzanu Marjanić koji istražuju građu mapirajući topografije političkog performansa u Hrvatskoj. S ciljem postajanja opširnim izvorom političke kritike domaćih performansa, projekt iscrtava i tijek razvoja snažnog mirovnjačkog i ljudskopravaškog pokreta, pojavljivanje queer pokreta i njegov jasni razvoj u današnju borbu za trans prava, inicijativu za obranu javnih prostora, slobode medija, kontinuiranu borbu za ženska i manjinska prava, te recentniji otpor neokonzervativizmu i populizmu.

Umjetnici i projekti na izložbi: ATTACK!, Milijana Babić, Selma Banich, Crveni peristil, Damir Čargonja, Vlasta Delimar, Ivan Faktor, Tomislav Gotovac, Igor Grubić, Grupa šestorice autora, Bruno Isaković, Sanja Iveković, Ivica Jakšić Čokrić Puko, Željko Jerman, Božidar Jurjević, Nina Kamenjarin, Knjiga i društvo 22%, Kulturnjaci, Siniša Labrović, Kristina Leko, Nikolina Majdak, Marko Marković, Vlado Martek, Marijan Molnar, Sonja Njec Hranjec, Zoran Pavelić, Josip Pino Ivančić, Schmrtz teatar, Boris Šincek, Slaven Tolj, Goran Trbuljak, Željko Zorica Šiš.

Otvorenje izložbe bit će u petak 11.2. u 19 sati i poštivat će se sve propisane epidemiološke mjere. 

Radno vrijeme izložbe je PON-SUB od 14 do 21, a u ponedjeljak 14.2. i utorak 15.2. izložba će biti zatvorena za posjetitelje.

 

Autor koncepta: Zvonimir Dobrović

Kustosica izložbe: Karla Pudar

Suradnici kustosice: Josipa Bubaš, Darko Šimičić, Zvonimir Dobrović

Autori tekstova: Josipa Bubaš, Zvonimir Dobrović, Suzana Marjanić, Karla Pudar, Darko Šimičić

Produkcija: Udruga Domino (Zvonimir Dobrović, Jurica Mlinarec)

Partner: Lauba

Zahvale: Institut za suvremenu umjetnost, Institut Tomislav Gotovac, Muzej suvremene umjetnosti, Bojana Švertasek, Branka Stipančić

Financijska podrška: Ministarstvo kulture i medija, Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo

Sufinancirano sredstvima programa Kreativna Europa Europske Unije u okviru projekta suradnje ACT: Art, Climate, Transition.