Lauba
KUĆA ZA LJUDE I UMJETNOST
HOUSE FOR PEOPLE AND ART
follow us

Search

U Laubi – kući za ljude i umjetnost 7. listopada s početkom u 19 sati otvara se izložba radova regionalnih umjetnika nastalih u sklopu umjetničke rezidencije Fecit u Grožnjanu. Prvi puta održan 2018. godine, FECIT Grožnjan projekt je čiji je cilj poticanje suradnje umjetnika različitih vizualnih umjetnosti s područja istočne Europe.

U ovogodišnjoj umjetničkoj rezidenciji godine sudjelovali su Hrvoje Marko Peruzović, Andrea Musa, Dominik Vuković, Nina Zelenko, Rudi Skočir, Joni Zakonjšek, Marko Zorović, Klavdij Tutta, Milan Tucović, Katarina Zarić, Saša Marjanović, Marko Tubić i Slavko Krunić. Kustos izložbe i postave je Eugen Borkovsky, a umjetnike su odabrali Ivan Perić i Rok Kvaternik. Uz njihove radove, na grupnoj izložbi moći će se također pogledati radovi sudionika s rezidencije iz 2018. godine: Andrej Brumen Čop, Vladimir Dunjić, Petra Grozaj, Stipan Tadić i Rok Zelenko.

„Naslov izložbe Adagio objedinjuje sve autorske stavove i poetike iskazane izloženim radovima, koji su nastali tijekom drugog FECIT-a, međunarodnog skupa umjetnika održanog u Grožnjanu, gradu umjetnika, u srpnju i kolovozu 2019. godine. Raduje nas činjenica da su se autori iz različitih zemalja odlično družili i kreativno djelovali na umjetničke načine koji su svakom od njih bliski. Iako ova kolonija nije imala unaprijed zadanu temu, ujedinjujemo rezultate nazivom izložbe nastalih radova. Čini se da osnovni dojam, doživljaj ovog postava nosi odlike ili odjeke tendencija svojevrsnog neonadrealizma. Taj se pojam danas rjeđe koristi jer je put tog usmjerenja službeno završio, no suvremena događanja, impresije, pritisak neudobnog i nezgrapnog ovovremenog okruženja očito sile autore da pribjegnu nadrealnom.“ u predgovoru izložbe ističe kustos Eugen Borkovsky.

FECIT Grožnjan nastao je u tom istarskom mjestu, središtu kulture i umjetnosti već posljednjih pedeset godina. Danas je u Grožnjanu aktivno dvadesetak galerija i umjetničkih ateljea, Međunarodni kulturni centar Hrvatske glazbene mladeži, a ljeti se odvijaju različite manifestacije, poput Međunarodne filmske škole i festivala Jazz is back!, koji je osnovao legendarni glazbenik Boško Petrović. Gradska galerija Fonticus u kojoj se odvija FECIT GROŽNJAN je jedan od najznačajnijih izložbenih prostora u Istri.

Progresivnim umjetnicima tako je omogućeno druženje i stvaranje, posljednjih 10 dana svakog srpnja, međusobno se inspiriraju na mjestu koje im je i samo izvor inspiracije već drugu godinu za redom.

Izložba je ovoga puta posvećena nedavno preminulom slikaru Milanu Tucoviću, jednom od inicijatora ideje, koji nas je napustio nepunih tjedan dana nakon što je naslikao na rezidenciji svoj posljednji rad.

Zbog ne-izložbenih događanja od 23. do 29. listopada neće biti moguće razgledati izložbu. Više informacija možete pronaći na www.fecitgroznjan.hr