Lauba
KUĆA ZA LJUDE I UMJETNOST
HOUSE FOR PEOPLE AND ART
follow us

Search

Izložbeni program u Kući za ljude i umjetnost nastavljamo sa samostalnom izložbom slikara Vice Tomasovića „Iz ničega“. Stoga, zabilježite u vašim kalendarima srijedu, 11. ožujka 2015. i u 20 sati pridružite nam se na otvorenju izložbe i razgovoru s umjetnikom.

… Ispunjavajući prostor slike, Vice Tomasović stvara specifičan vizualni svijet. Točnije, slika po kojoj je i izložba dobila naziv „Ex Nihilo I / Iz ničega“ fantazija je sastavljena od tisuća ribica, morskih bića, hobotnica, pa onda puževa, kornjača i kukaca, te konačno čudnih čovjekolikih stvorenja iscrtanih minuciozno i strpljivo, a ispod svega kao da se nazire biljni razgranati oblik koji tvori dublju kompoziciju. Duhoviti imaginarij sićušnih bića na velikom formatu upućuje na proces vječnog cikličkog kruženja u prirodi, a kozmogonijske konotacije pobuđuje i naziv „Iz ničega“. U njegovim se slikama promatrač utapa. Stoga, njegove je slike doista nužno promatrati u orginalu jer reprodukcije, bez obzira na njihov format, nemaju to mogućnost uvlačenja promatrača. Nemoguće ih je sagledati iz daljine i nemoguće je zadržati pogled samo na nekom detalju. Stvarajući jedinstven vizualni vokabular, Tomasović stvara fantazmagorične svjetove za koje tvrdi da su stvarni prikazi iz zemaljske povijesti i budućnosti. On stvara basne s mističnim porukama. S obzirom na svu tu količinu stvarnih i izmišljenih likova, biljnih i životinskih oblika, u atmosferi koja guši, promatrač je primoran samostalno čitati, ali i stvarati, veze među tim naslikanim stvorenjima neko nove mitologije. …

Vice Tomasović rođen je 1986. u Splitu. Nakon završene opće gimnazije u Omišu, upisuje se na Umjetničku akademiju Sveučilišta u Splitu, smjer likovna kultura, gdje diplomira 2009. godine. Organizator Almissa Open Air festivala suvremene umjetnosti u Omišu, a od 2015. predsjednik je Hrvatske Udruge Likovnih Umjetnika (HULU) u Splitu. Radi slike, skulpture, performanse i instalacije.