Lauba
KUĆA ZA LJUDE I UMJETNOST
HOUSE FOR PEOPLE AND ART
follow us

Search

Gioachino Rossini: Petite messe solennelle, za soliste, zbor, harmonij i dva klavira- u Laubu dolazi 21.12. 2021. u 20 sati.

U svojoj obljetničkoj sezoni, u kojoj obilježava 80 godina od osnutka, Zbor HRT-a nastavlja suradnje s vodećim autoritetima europske zborske scene. Sjajan dojam u proteklim sezonama ciklusa Sfumato ostavile su suradnje s maestrom Marcom Korovichem, pa ne začuđuje da se njegov ponovni dolazak željno iščekuje. Francuski maestro trenutačni je šef dirigent Švedskog radija, a od sljedeće sezone preuzima mjesto glazbenog ravnatelja legendarnog pariškog Orkestra Colonne i šefa dirigenta Zbora Pariškog orkestra (Chœur de l’Orchestre de Paris). Uz to, profesor je dirigiranja na Conservatoire à Rayonnement Régional de Paris te na Pôle Supérieur Paris-Boulogne-Billancourt. Ovaj put, Zbor HRT-a te vrsne vokalne i instrumentalne soliste predvodit će u izvedbi Petite messe solennelle Gioachina Rossinija.

Petite messe solennelle zauzima posebno mjesto u Rossinijevu opusu. Nastala za posvećenje privatne kapele grofa Michel-Frédérica Pillet-Willa, Mala svečana misa je prilično opsežno djelo, no, u svojoj izvornoj verziji, skromnog sastava: dvanaest glasova, dva klavira i harmonij. Na prvi pogled neobična instrumentacija porijeklo zacijelo duguje francuskoj liturgijskoj tradiciji, ali i intimnoj prigodi za koju je Misa nastala: praizvedena je u grofovoj rezidenciji u Rue Moncey u Parizu 14. ožujka 1864. pred biranim gostima. Već sutradan upriličena je i javna izvedba, nakon koje su kritičari zaključili da je riječ o djelu koje će „orkestrirano imati dovoljno vatre da otopi mramor katedrala“. Na nagovor prijatelja koji su također vjerovali da se Misa treba izvoditi u velikim sakralnim prostorima, ali i bojeći se da bi to netko drugi mogao učiniti nakon njegove smrti, Rossini je 1867. načinio orkestralnu verziju, no i dalje preferirajući izvornik.

Iako je nastala za određenu prigodu, Petite messe solennelle vrlo je osobno djelo; na kraju partiture skladatelj je zapisao: „Dobri Bože, evo je, dovršena uboga mala Misa. Jesam li napisao svetu ili prokletu glazbu? Rođen sam za operu buffa, to dobro znaš! Malo vještine, nešto srca, i to je sve. Budi blagoslovljen stoga, i podari mi mjesto u raju.“

Izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Ulazak na koncert moguć je isključivo uz predočenje EU digitalne COVID-potvrde (u elektroničkom ili pisanom obliku). Nošenje zaštitne maske je obavezno.

Ulaznice po cijeni od 50 kuna u prodaji su putem sustava ulaznice.hr te dva sata prije početka koncerta u Laubi.

Umirovljenicima, učenicima, studentima i skupnim posjetima (više od 15 ulaznica) odobravat će se popust od 40 %, a osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, popust od 50 %. Pretplatnici ciklusa Sfumato i ciklusa Kanconijer iz sezone 2019./2020., prema evidenciji pretplatnika, moći će ostvariti 25 % popusta. Popuste je moguće ostvariti kupnjom ulaznice u Laubi. Plaćanje je gotovinsko.

 

Mala svečana misa

Zbor HRT-a

Marc Korovitch, dirigent

Natalija Kralj, sopran

Emilia Rukavina, mezzosopran

Filip Filipović, tenor

Davor Nekjak, bariton

Filip Fak, klavir

Domagoj Gušćić, klavir

Pavao Mašić, harmonij